IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit zijn de voor- en nadelen van fiscaal partnerschap

Tot eind april kun je je aangifte inkomstenbelasting regelen. Woon je samen met je partner? Best een kans dat jullie een fiscaal partnerschap hebben en samen de belastingaangifte moeten doen. Je kunt inkomsten, aftrekposten en jullie vermogen dan onderling verdelen.

Wanneer zijn jullie fiscale partners?

Je bent automatisch elkaars fiscale partner als jullie samenwonen, meerderjarig zijn én:

  • Geregistreerd partners of getrouwd zijn
  • Een notarieel samenlevingscontract hebben
  • Samen een kind hebben
  • Een van jullie een kind heeft en hij of zij op hetzelfde adres woont of als de ander het kind erkend heeft
  • Jullie aangemeld zijn als elkaars pensioenpartners
  • Jullie samen eigenaar zijn van een woning
  • Jullie het voorgaande jaar ook fiscaal partners waren

In die gevallen ben je in principe fiscaal partner vanaf het moment dat jullie samen op één adres stonden ingeschreven. Als je maar een deel van het jaar fiscale partners bent geweest, kun je er wel voor kiezen om voor hele jaar als zodanig te worden beschouwd.

Fiscaal partnerschap heeft zowel voor- als nadelen, weet Johanna Bandstra, belastingadviseur en accountant van A-riba Advies. Waar moet je op letten?

Voordelen van een fiscaal partnerschap

Eén van de voordelen zit 'm in de algemene heffingskorting, die vroeger de aanrechtsubsidie heette. Het is een korting op de te betalen inkomstenbelasting. Met een laag inkomen loop je (een deel van) deze korting al gauw mis.

Bandstra: "Maar als je een laag inkomen hebt en je partner een normaal inkomen heeft, bijvoorbeeld 30.000 euro, dan kun je als fiscale partners toch nog 2103 euro krijgen."

Een ander voordeel is dat je als koppel eerder zorgtoeslag krijgt bij fiscaal partnerschap. Bandstra: "Als je niet fiscaal verbonden bent en een loon van 30.000 euro per jaar verdient, dan krijg je geen zorgtoeslag. Maar als je partner niks verdient en jullie fiscaal partner zijn, krijg je bij een loon van 30.000 euro ongeveer 372 euro zorgtoeslag."

Ook bij schenkingen is fiscale verbondenheid aantrekkelijk. "Je mag net als ieder ander 2092 euro per jaar aan elkaar schenken, maar daarboven hoef je als fiscaal partner tot 117.214 euro maar 10% schenkbelasting te betalen in plaats van 20%. Boven dit bedrag hoef je maar 20% te betalen, terwijl mensen die geen fiscaal partnerschap hebben dan 40% moeten betalen."

En als je fiscaal partner, met wie je een samenlevingscontract met zorgplicht hebt, komt te overlijden, heb je recht op een hogere vrijstelling voor de erfbelasting. Ook sta je vooraan in de rij bij de verdeling van de erfenis, terwijl je anders zonder testament niet zou erven."

Lees ook: Checklist: erfbelasting afdragen

Nadelen van een fiscaal partnerschap

Het heeft ook nadelen om fiscale partners te zijn. Bandstra: "Als persoon A heel veel verdient en persoon B niks, dan kan het zijn dat beide personen geen zorgtoeslag krijgen. Terwijl persoon B er alleen wel voor in aanmerking zou komen."

Ook op donaties heeft het fiscale partnerschap een negatieve invloed. "Je mag donaties aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting als je minimaal 1% van je inkomen doneert," zegt Bandstra. "Het bedrag bij fiscaal partnerschap moet dan minimaal 1% zijn van het gezamenlijke loon."

Lees ook: Dossier Belastingaangifte 2015

Wat in jullie situatie handig is om te doen en welke verdeling (qua inkomsten, aftrekposten en vermogen) je het beste kunt maken, kun je zien in het aangifteprogramma van de Belastingdienst. Het programma rekent namelijk mee, dus je hebt gelijk inzicht.

Check ook: Je belastingaangifte: box 1, 2 en 3 uitgelegd

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›