IEXGeld

Dossiers

Profiel

Maak kennis met het achtste wereldwonder: rente-op-rente

Op een dag werd aan Einstein gevraagd wat hij als het achtste wereldwonder zag. De samengestelde interest, antwoordde de geniale natuurkundige. Inderdaad, zeg ik met Einstein. Samengestelde rente is een wereldwonder. Door samengestelde interest kun je steeds dieper in de schulden komen, maar ook spectaculair vermogen opbouwen.

De kracht van herhaling

Samengestelde interest, wat is dat precies? Het verschijnsel wordt ook wel het rente-op-rente-effect genoemd en is vergelijkbaar met het sneeuwbaleffect. Het kan je vermogen gigantisch doen toenemen óf in rook laten opgaan.

Dat zit zo: doordat over de ontvangen rente op een bepaald vermogen óók weer rente ontvangen wordt, groeit het vermogen niet lineair, maar exponentieel. Datzelfde geldt ook omgekeerd, als er rente betaald moet worden. De kracht van de herhaling is enorm sterk.

Lees ook: Tool: welk vermogen spaar je bij elkaar?

De koninklijke weg naar rijkdom

Hoe je ervan kunt profiteren? Stop allereerst met het verliezen van geld. De meeste mensen verliezen geld aan onfortuinlijke investeringen, gokken, foute zakelijke deals, hebzucht en slechte timing.

Zet daarnaast structureel geld apart. Wie op twintigjarige leeftijd begint maandelijks vijfhonderd euro opzij te zetten in een beleggingsfonds tegen lage kosten, met een langjarig gemiddelde rendement van 5%, en daarmee doorgaat tot zijn pensioenleeftijd, heeft dan 1,1 miljoen euro vermogen opgebouwd.

Wie kiest voor meer zekerheid met een gemiddelde rente van 3%, bouwt nog steeds zes ton op. Het lijkt bijna onwerkelijk, maar de kracht zit hem dus in het rente-op-rente effect.

Samengestelde interest wordt ook wel eens de koninklijke weg naar rijkdom genoemd. Het is een zekere weg en iedereen kan er aan meedoen. Wel zijn er twee valkuilen: het is saai én er moet gespaard worden.

Lees ook: Rijk worden? Daar heb je maar twee dingen voor nodig.

Beleggen: altijd op de kosten letten

Je moet je bovendien altijd bedenken dat beleggen kosten met zich meebrengt. En dat het beleggingsfonds baat heeft bij jouw rente-op-rente. Die kosten kunnen laag lijken, maar ze hebben op termijn toch veel invloed op de aanwas van je vermogen. Groeit jouw vermogen, dan betaal je meer.

Stel, je belegging in een actief beleggingsfonds kost je 2% van het belegde kapitaal per jaar. Het jaarrendement zakt daardoor van bijvoorbeeld 8 naar 6%. Dit lijkt weinig, maar het heeft op termijn enorme gevolgen voor de aangroei. Wie 100.000 euro in dat fonds stort, bezit na een jaar niet 108.000 maar 106.000 euro, twee mille minder.

Na een decennium is het bezit geen 215.000 maar 179.085 euro: 35.915 euro minder. Dit illustreert het feit dat niet alleen jij maar óók het beleggingsfonds profiteert van rente-op-rente. En dat je dus altijd op de kosten moet letten.

Lees ook: Ga je beleggen, let dan op kosten. Alles wat je uitgeeft, beleg je niet.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›