IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vijf manieren om je kind financieel te helpen bij de aankoop van een huis

Wat als je kind een woning wil kopen, maar nét niet voldoende bij de bank kan lenen om dat droomhuis aan te schaffen?

Als ouder kun je dan in de bres springen - als je eigen portemonnee het toelaat, natuurlijk. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Dit zijn er vijf.

1. Je kind geld schenken

Ten eerste kun je je kind geld schenken. Tot en met vorig jaar kon je eenmalig een ton belastingvrij schenken voor (de aankoop van) een eigen woning, nu is dat 52.752 euro. Een stuk minder weliswaar, maar nog altijd een mooi bedrag om je kroost belastingvrij op weg te helpen.

Dit is een schenking voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar en het geld moet worden gebruikt voor aankoop, verbetering of onderhoud van een eigen huis, of voor de aflossing van de eigen woning- of restschuld.

Liever vaker een kleiner bedrag schenken? Je kunt ook voor de jaarlijkse vrijstelling kiezen. Die houdt in dat je elk kalenderjaar tot 5.277 euro belastingvrij mag schenken aan je kind. Deze schenking mag alleen niet in hetzelfde jaar als de eerstgenoemde schenking worden gedaan, schrijft eyeOpen.

Lees ook: Handig: meer tijd om je nieuwbouwhuis met schenking af te betalen

2. Geld lenen aan je kind

Misschien voel je er meer voor om geld uit te lenen in plaats van het weg te geven. Dat kan natuurlijk ook. Je kunt je kind onderhands geld lenen - dat betekent dat het niet notarieel hoeft worden vastgelegd.

Maak er wel goede afspraken over. Leg het vast in een contract om misverstanden te voorkomen. Houd er bovendien rekening mee dat je kind rente moet betalen over deze lening, net als het geval zou zijn bij een gewone hypotheek. Deze rente is in veel gevallen fiscaal aftrekbaar.

Let op: als je geld uitleent aan je kind, ziet de Belastingdienst dit als een vordering op je kind, zegt Vereniging Eigen Huis. Je moet deze vordering als bezitting opgeven bij je aangifte inkomstenbelasting in box 3. De ontvangen rente is onbelast in die box.

Lees ook: Een huis kopen? Misschien kun je een familiehypotheek afsluiten

3. Een kasrondje doen

Bij het kasrondje is er zowel sprake van een lening als van een schenking. Het zorgt ervoor dat je kind uiteindelijk geen rentelasten heeft over de lening die hij of zij bij jou heeft lopen, maar de rente wel kan aftrekken.

Dat werkt zo: je leent je kind geld voor de eigen woning, hij of zij betaalt jou daar keurig rente over en trekt die rente af. Jij schenkt vervolgens, in hetzelfde jaar als dat de rente is betaald, een bedrag dat gelijk is aan of lager is dan de rentelast (dat binnen de jaarlijkse schenkingsvrijstelling valt).

Dit is helemaal legaal, vertelt eyeOpen, maar je moet er wel voor zorgen dat de rentebetaling van je kind en jouw schenking los van elkaar staan. Anders concludeert de Belastingdienst dat de rentelast niet op je kind drukt en dan vervalt het voordeel van de renteaftrek.

4. Het huis gezamenlijk kopen

Het is een optie die bij uitzondering voorkomt, schrijft eyeOpen: samen met je kind een huis kopen. Jullie worden dan allebei voor 50% eigenaar.

Fijn dat je kind dan een woning heeft, maar voor jou is deze constructie niet per definitie gunstig. Omdat je er niet zelf woont wordt je woning als een tweede woning aangemerkt.

Jouw deel van het huis komt daardoor in box 3 terecht, waarin je geen hypotheekrente mag aftrekken. Bovendien komt in box 3 de vermogensrendementsheffing om de hoek kijken.

Lees ook: Je belastingaangifte: box 1, 2 en 3 uitgelegd

5. Garant staan voor je kind

Bij een select aantal hypotheekverstrekkers kun je als ouder garant staan voor je kind. Eerst wordt getoetst of je de lasten zou kunnen dragen.

Sta je garant, dan krijgt de bank meer zekerheid en dus is een lening eenvoudiger geregeld. Je kind draagt zelf alle lasten en houdt ook recht op hypotheekrenteaftrek. Op het moment dat niet meer kan worden voldaan aan alle betalingsverplichtingen, wordt er een beroep op jou gedaan. Mogelijk voor het gehele schuldbedrag, schrijft Vereniging Eigen Huis.

Als dat gebeurt, krijg jij geen recht op hypotheekrenteaftrek. Bovendien moet je er rekening mee houden dat je, doordat je borg staat, zelf misschien minder kunt lenen - bijvoorbeeld als je je eigen hypotheek wilt verhogen.

Lees ook: Starters kunnen kiezen uit drie hypotheken. Welke past het beste bij jou?

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›