IEXGeld

Dossiers

Profiel

Check je verzekeringen voordat je op skivakantie gaat

Deze maand maken veel Nederlanders hun jaarlijkse uitstapje richting de bergen, om daar de stroeve spieren weer even aan het werk te zetten. Negenhonderdduizend Nederlanders gaan deze winter op skivakantie, waarvan 40% in februari.

De meesten hebben een standaard reisverzekering, maar een week lang dagelijks met 50 kilometer per uur van de piste afdalen is een stuk gevaarlijker dan een week op het strand van Turkije liggen. Bij veel verzekeraars vallen skiën en snowboarden dan ook niet onder de standaard (doorlopende) reisverzekering en in dat geval kan het verstandig zijn om je apart te verzekeren.

Met de gipsvlucht naar huis

Misschien heb je het ski-ongeluk van formule 1-coureur Michael Schumacher nog wel in gedachten. De snelheidsduivel was een getraind skiër en maakte rustig bochtjes, zes meter buiten de piste, toen hij met zijn helm op zijn hoofd op een rots viel. Het verhaal gaat dat hij veel dingen niet meer kan doen en dus nooit meer de oude wordt.

Dit soort ernstige ongelukken zijn een zeldzaamheid, maar er gaan jaarlijks veel Nederlanders met een gipsvlucht terug naar huis na een ongelukkige valpartij of een botsing.

De banaan

Bij een normale reisverzekering wordt hulpverlening in geval van ziekte, ongeval of overlijden vergoed. Maar het vervoer vanaf de piste met een banaan (een brancard achter de sneeuwscooter) of per helikopter zijn hiervan uitgesloten. Daarvoor kun je een extra module bij je verzekering afsluiten om er zeker van te zijn dat je achteraf geen dikke rekening op de deurmat krijgt.

De kosten voor behandeling van een dokter of ziekenhuis worden vaak wel gedekt door de basis zorgverzekering, maar als je in een duur land als Zwitserland in een ziekenhuis terechtkomt dan dekt die basisverzekering niet alles. Check dat van te voren.

Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt daarnaast voor luxe privéklinieken in wintersportgebieden. Zij opereren namelijk onnodig vaak bij letsel dat niet spoedeisend is. Dat kan dus slecht uitpakken - voor gezondheid én portemonnee. In Nederland kunnen revalidatie en het zorgtraject beter op elkaar afgestemd worden, schrijft het verbond.

Snowboard gejat?

Je zult ook niet de eerste Nederlander zijn van wie het snowboard wordt gejat tijdens de wintersportvakantie. Waardevolle bagage is vaak wel tot bepaalde maximumbedragen verzekerd in een normale reisverzekering, maar je (gehuurde) sportuitrusting valt daar niet onder.

Daarvoor moet je een speciale wintersportmodule afsluiten bij je verzekeraar. Die module dekt ook de gemiste skilessen als je door een ongeval of vanwege een familieomstandigheid eerder naar huis moet. Maar let wel op: voor alles wat je verzekert betaal je uiteraard geld. Als je (veel) meer betaalt dan je ski-uitrusting waard is, vraag jezelf dan eens af of verzekeren wel nodig is.

Lees ook: Checklist: ben je oververzekerd?

Off piste-avontuurtje

Tot slot: off piste-skiën. Dat brengt meer risico met zich mee dan doorsnee wintersportactiviteiten. Verzekeraars vergoeden ongelukken die plaatsvinden buiten de normale afdalingen vaak niet.

Houd je wel van een avontuurtje? Kijk dan goed je aanvullende voorwaarden van je reisverzekering of je aanvullende modules na. Sommige verzekeraars geven wel dekking als je bijvoorbeeld onder begeleiding van een gids buiten de pistes gaat of als het gevaar op lawines klein is.

Lees ook: Vakantieganger, check je verzekeringen

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›