IEXGeld

Dossiers

Profiel

Checklist: lees dit als je je bruiloft gaat regelen

Tegen elkaar uitspreken dat jullie met elkaar willen trouwen is natuurlijk fantastisch. Maar zodra jullie goed en wel aan het idee - jullie worden een echtpaar! - gewend zijn, moet het grote geregel beginnen.

Trouwen doe je uiteraard niet van de een op de andere dag, er is heel wat voorbereiding voor nodig. En dan doelen we niet alleen op zaken als het samenstellen van de gastenlijst en de aanschaf van de jurk.

Er komt véél meer bij kijken. Daarom: een checklist met de belangrijkste aandachtspunten.

Bepaal je budget: hoeveel mag je bruiloft kosten?

Hoeveel geld wil je eigenlijk uitgeven aan die mooiste dag van je leven? Voordat je alles kunt gaan regelen moet je een redelijk beeld van je budget hebben.

Ook moet je weten wat reëel is. De gemiddelde trouwerij kost zo'n 15.000 euro, schreven we al eens. Dat kun je als richtlijn aanhouden. Maar hoe hoog jullie rekening uiteindelijk zal zijn hangt vooral van jullie eigen wensen af.

Lees ook: Dit betaal je voor de mooiste dag van je leven

Een datum prikken

Eén van de eerste dingen die jullie moeten plannen: wanneer moet het grote feest plaatsvinden? Misschien hebben jullie al wel een favoriet seizoen in gedachten.

Denk bij het datumprikken in ieder geval ook aan de volgende dingen:

  • Hoeveel tijd denken jullie nodig te hebben om alles te regelen? Sommige mensen doen alles in een paar maanden, maar het is ook heel normaal om er uitgebreid de tijd voor te nemen. Bijvoorbeeld een jaar.

  • Gaat je voorkeur uit naar een bepaalde dag in de week? Vaak kun je op maandag goedkoop trouwen, op zaterdag is het juist duurder. Slim om even uit te zoeken hoe dat in jouw gemeente is geregeld.

De gastenlijst maken

Denk goed na over de omvang van jullie trouwerij. Hoeveel mensen willen jullie uitnodigen? Alleen familie en vrienden, of ook collega's? Kennissen?

Bedenk ook of je onderscheid wilt maken tussen de gastenlijst voor het officiële gedeelte en de gastenlijst voor het feest (als jullie een feest willen geven, natuurlijk).

Houd hoe dan ook in gedachten dat de rekening hoger wordt als je meer gasten uitnodigt.

Een trouw- en feestlocatie kiezen

Je kunt het huwelijk in het gemeentehuis laten voltrekken, maar het kan ook op een andere plek die de gemeente daarvoor bestemd heeft. Als je bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent geweest kun je ook in de kerk trouwen.

Het klinkt erg zakelijk, maar: reserveer zo gauw mogelijk. Je zult zeker niet de enige zijn die in het huwelijksbootje wil stappen.

Als er op de door jou gekozen datum geen plaats meer is in het gemeentehuis, kun je wellicht uitwijden naar een andere gemeente. Wel moet in die gemeente dan ook de ondertrouw plaatsvinden - daarover verderop meer.

Willen jullie ook een feest geven? Houd bij de keuze voor de feestlocatie in elk geval goed rekening met het aantal gasten dat jullie verwachten. En ook met de afstand tussen het gemeentehuis en de feestlocatie - het kan handig zijn als deze twee redelijk bij elkaar in de buurt liggen.

Overigens komt het ook voor dat het huwelijk wordt voltrokken op de feestlocatie zelf. Vraag bij je gemeente na of dat mogelijk is.

Ceremoniemeester(s) vragen

Hebben jullie een datum, een gastenlijst en een locatie? Tijd om de officiële uitnodiging te versturen, zou je misschien denken. Maar wacht heel even: het kan handig zijn éérst je ceremoniemeester(s) te kiezen.

Als je weet wie je ceremoniemeester wordt, kun je zijn of haar contactgegevens op de uitnodiging zetten. Dan heb je direct een aanspreekpunt voor je gasten (die misschien vragen hebben over jullie cadeauwensen, of een speech willen houden).

Heb je nog geen ceremoniemeester, maar wil je je gasten wel alvast laten weten wanneer jullie feest zal plaatsvinden? Dan kun je ze natuurlijk alvast een kaartje of een e-mail sturen. De échte uitnodiging volgt dan nog.

Uitnodiging: save the date!

Op de echte, officiële uitnodiging schrijf je waar en wanneer het feest plaats zal vinden en op welk moment de gasten precies worden verwacht.

Je kunt er de naam en contactgegevens van je ceremoniemeester(s) op zetten, zodat je gasten weten bij wie ze terechtkunnen voor vragen. Het komt geregeld voor dat de ceremoniemeester ook degene is die de kaarten verstuurt.

Soms nemen ceremoniemeesters ook het initiatief tot organiseren van vrijgezellenfeesten. In dat geval zal bij de uitnodiging voor bepaalde gasten misschien nog een extra briefje worden gevoegd.

Getuigen kiezen

Wie gaat trouwen, heeft getuigen nodig. Minstens twee en maximaal vier. Zij moeten minimaal achttien jaar oud zijn.

Je relatie tot de getuigen is niet van belang. Het mogen familieleden zijn, maar ook vrienden. Zelfs een wildvreemde zou voor jou mogen getuigen.

De ondertrouw

Minstens twee weken voordat het huwelijk plaatsvindt moet je huwelijksaangifte doen. Dit wordt ook wel in ondertrouw gaan genoemd. Dat doe je bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, die een akte voor je opmaakt: het bewijs van ondertrouw. Dat heb je nodig om - in die gemeente - te kunnen trouwen.

Op het moment dat je aangifte doet moet je weten wie de getuigen zijn. Je moet hun namen en adressen doorgeven. Ook zul je een aantal documenten bij je moeten hebben, waaronder je geboorteakte. Vraag, op het moment dat je een afspraak bij de gemeente maakt, na wat je precies nodig zult hebben.

Huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen?

Momenteel trouw je standaard in gemeenschap van goederen. Het betekent dat alle bezittingen én schulden van jullie samen worden.

Je moet je vooraf goed afvragen of dit is hoe jullie het willen. Heb het daar over. Het kan best zijn dat trouwen onder huwelijkse voorwaarden veel beter bij jullie past. Dit moet je wel vastleggen bij de notaris.

Onder huwelijkse voorwaarden trouwen kan verstandig zijn als je niet wil dat de een met de schulden van de ander te maken krijgt. Of dat je simpelweg niet wilt dat bepaalde bezittingen bij de gemeenschap van goederen gaan horen.

Overigens komt er misschien wel een wetswijziging die ervoor zorgt dat je niet meer standaard in gemeenschap van goederen trouwt.

Lees ook: Checklist: trouwen onder huwelijkse voorwaarden?

In de aanloop naar de grote dag

Al het bovenstaande is belangrijk om te regelen en te overleggen, maar er is nog meer. Denk eens aan:

  • jullie outfits
  • de ringen
  • de bruidstaart en andere catering (grote kans dat dit door de feestlocatie kan worden geregeld)
  • een fotograaf
  • het bruidsboeket
  • afspraken bij de kapper en bruidsvisagist
  • vervoer
  • een gastenboek
  • trouwbedankjes
  • een huwelijksreis

Wát je regelt (en hoeveel je er aan uitgeeft) is aan jullie: waar je bij je huwelijk niet onder ondertrouw en getuigen uitkomt, is het natuurlijk niet verplicht om een speciaal bruidskapsel te regelen. En ook niet elk stel gaat op huwelijksreis. Wat jullie kiezen hangt - en dan zijn we weer even terug bij de eerste stap - waarschijnlijk grotendeels van jullie budget af.

Lees ook: Let's talk about money

Volgende keer verder gaan?

Sla je voortgang op en onthoud waar je gebleven bent.

Maak een gratis account aan Ben je al lid? Log in

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›