IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ga je verbouwen? Check eerst of het voor waardevermeerdering zorgt

Als huiseigenaar kun je aardig aan het klussen slaan. Je kunt je woning voorzien van een nieuwe keuken of badkamer, ergens een muur tussen zetten (of juist weghalen), de tuin aanpakken, noem het maar.

Esthetisch gezien is het voor jou persoonlijk vast en zeker de moeite waard, maar denk ook eens aan de waarde van je woning. Niet iedere verbouwing voegt - evenveel - waarde toe. Betaalt die flinke investering zich wel terug? Let daar eens op - zeker met oog op een eventuele verkoop.

Een kwestie van smaak

De meeste huizen hebben al een moderne keuken, maar misschien wil je 'm toch veranderen, bijvoorbeeld omdat de kleur niet helemaal jouw smaak is. Stel dat je dan een investering doet van 15.000 euro voor een witte keuken, dan kan het zijn dat je huis maar 5000 euro in waarde stijgt, vertelt Jasper Siewe, eigenaar van makelaarskantoor Siewe ERA Makelaars in het Gooi.

"Elke verbouwing die je doet zie je nooit helemaal terug in de waarde van je huis en je moet er altijd rekening mee houden dat de verbouwing niet in de smaak valt bij anderen," vertelt hij. De stelregel is volgens de makelaar dat je een investering normaal gesproken maar voor 70% terugziet in waardevermeerdering van je huis.

Het kan dus verstandig zijn niet té veel uit te geven aan verbouwingen. Gelukkig hoeft dat ook niet altijd. Stel dat je badkamer toch niet echt je smaak is, en je wilt hem aanpakken, dan hoeft dat helemaal niet zoveel te kosten. Dat zegt Phil Spencer, de vastgoeddeskundige van het SBS6-programma De Undercover Makelaar.

Zo kost een nieuwe kraan twintig euro, een chromen handdoekenrek 50 euro, een nieuwe douchekop twintig euro, een glazen spiegel 100 euro en daarmee krijgt een badkamer al een heel nieuwe look. Een nieuwe badkamer levert gemiddeld 2,8% meer waarde op voor het huis, zegt Spencer.

De meeste waardevermeerdering: dakkapel

De verbouwing die de meeste waardevermeerdering oplevert is een dakkapel, aldus de Vereniging Eigen Huis. Dit komt omdat een dakkapel relatief betaalbaar is én voor veel extra ruimte zorgt. Een kleine zolder kan zo omgetoverd worden tot een extra slaapkamer.

Verbouwingen die extra woonoppervlakte toevoegen aan het huis kunnen sowieso slimme investeringen zijn. Maar niet alle ruimtes van je woning tellen mee voor de woonoppervlakte. Zo worden garages, zolders zonder vaste trap of ruimtes die lager zijn dan anderhalve meter niet meegerekend, vertelde Laurens Hoebert, directeur van de Nationale Taxatie Service (NTS) eerder aan De Stentor. Phil Spencer zegt dat het kan lonen om je garage om te bouwen tot woonruimte.

Onderhoud plegen aan bijvoorbeeld kozijnen en het dak of energiebesparend onderhoud, zoals dubbel glas of isoleren, loont vaak ook. Die onderdelen van het huis zijn vaak niet smaakgevoelig. Tegelijk kunnen ze ook voor een lagere energierekening zorgen, aldus Vereniging Eigen Huis.

Vraag een taxateur

Mocht je twijfelen of je je huis in de steigers gaat zetten, ga dan eens naar een taxateur. Hij of zij kan altijd adviseren of een verbouwing ten goede komt aan de waarde van het huis. Dat kost dan een paar honderd euro, maar dan heb je wel duidelijkheid.

Soms is het zelfs de eis van de bank, om een taxateur in te schakelen, bijvoorbeeld als je bijleent om de verbouwing te bekostigen. Met dat taxatierapport in de hand kan de bank dan een inschatting maken wat de hoogte van de extra lening kan zijn.

Tot slot: wil je - eenvoudig - veel waarde toevoegen aan je huis, voordat je het verkoopt? De tip van makelaar Jasper Siewe is om je huis lekker fris en wit te maken. "De eerste indruk is erg belangrijk bij de verkoop van je huis. Een pot verf kost niet veel, maar kan veel waarde toevoegen."

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›