IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nieuwe baan? Dit zijn de nieuwe contractregels

Misschien heb je het al gelezen: dit artikel over je geldzaken in 2015. In dat stuk staan we kort stil bij, onder andere, een verandering op het gebied van werk. Met ingang van het nieuwe jaar gelden er namelijk andere regels omtrent tijdelijke contracten.

We noemden een voorbeeld: vanaf 1 juli kun je al na twee jaar dienstverband aanspraak maken op een vast contract. Nu is dat drie jaar. Binnen die termijn van twee jaar kunnen wel drie tijdelijke contracten worden aangeboden.

Check ook: Je geldzaken in 2015: hier moet je op letten

Maar er zijn nog meer aandachtspunten. En daar zoomen we graag nog even op in. Belangrijk om aandacht aan te besteden, zeker als je binnenkort een (nieuw) contract gaat tekenen:

  • In een contract van een half jaar of korter mag je werkgever sinds de jaarwisseling geen proeftijd meer opnemen. Bij een contract van meer dan zes maanden, maar korter dan twee jaar, is de maximale proeftijd één maand.

  • Een langere proeftijd mag alleen worden opgenomen als je een tijdelijk contract van twee jaar of langer krijgt. De maximale duur ervan is dan twee maanden.

  • Een tijdelijk contract van een half jaar of langer eindigt niet meer automatisch. Je werkgever moet vanaf nu de zogenaamde aanzegtermijn hanteren: hij moet jou een maand van te voren schriftelijk informeren over het al dan niet verlengen van je contract.
    Doet hij dat niet, dan is hij jou een maandloon verschuldigd.

  • In een tijdelijk contract mag geen concurrentiebeding of relatiebeding meer worden opgenomen, tenzij je werkgever een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang heeft. Dit moet hij kunnen aantonen én in het contract motiveren. Ter verduidelijking: een concurrentiebeding verbiedt jou als werknemer om na het einde van je contract soortgelijke werkzaamheden uit te voeren bij een ander bedrijf (of als zelfstandige). Een relatiebeding verbiedt je gedurende een bepaalde tijd voor relaties van de werkgever te werken, of deze te benaderen.

Dit alles is onderdeel van de nieuwe Wet Werk & Zekerheid. Een groot deel van de maatregelen uit deze wet zou aanvankelijk al in juli 2014 ingaan. Die ingangsdatum is door minister Asscher van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid opgeschoven naar 2015.

Lees ook: Zo ziet de ontslagvergoeding er vanaf juli 2015 uit

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›