IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je opstal- en inboedelverzekering: geen overbodige luxe bij onstuimig weer

Het heeft - heel Hollands - flink geregend en gewaaid de afgelopen dagen. Met dit soort onstuimig weer hebben we vaker te maken, en soms gaat het dusdanig hard tekeer dat je er gemakkelijk schade aan overhoudt. Dakpannen die losraken, schuttingen die omwaaien.

Stormschade aan en rondom je huis kan duur uitpakken. Maar je kunt, gelukkig, wel een beroep doen op je inboedel- of opstalverzekering. Tenminste: als je verzekeraar de weersomstandigheden ook als storm beschouwt. En dat doet-ie als er sprake is van ten minste windkracht 7 op de schaal van Beaufort.

Lees ook: Waterschade? Dit is wat je moet doen.

Inboedel of opstal?

Maar stel dat er inderdaad sprake is van zo'n storm, welke schade valt dan precies onder welke verzekering?

Wegwijs zette in onderstaande figuur een aantal voorbeelden op een rij:


Bron: Wegwijs

Het verschil tussen de beide verzekeringen is niet altijd duidelijk. En daarom, zegt de site, is het verstandig je beide woonhuisverzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten.

Plus, nog een paar aandachtspunten:

  • Veel verzekeraars rekenen een eigen risico - check dat (en andere voorwaarden) in je polis.
  • De verzekeraar verwacht in principe van je dat je de kans op schade vooraf zoveel mogelijk beperkt. Dus haal, als er storm wordt voorspeld, tuinmeubelen e.d. naar binnen.
  • Schade die is veroorzaakt vanwege achterstallig onderhoud wordt vaak niet vergoed.

Schade aan de auto

Het kan natuurlijk gebeuren dat er een tak - of zelfs een boom - op je auto terechtkomt. Deze schade kun je niet verhalen op je inboedel- of opstalverzekering. En waarschijnlijk ook niet op je WA-verzekering.

Dat is anders als je een beperkt casco-verzekering of allrisk-verzekering hebt. Wel moet je er rekening mee houden dat er een eigen risico kan zijn.

Een claim is waarschijnlijk niet van invloed op je schadevrije jaren, maar, schrijft DFT, het is kan natuurlijk geen kwaad dit even te checken bij je verzekeraar.

Misschien denk je er over om de schade te verhalen op de eigenaar van de boom. Dit kan niet zomaar: alleen als de schade is veroorzaakt doordat de boom in slechte staat verkeerde, de eigenaar daarvan op de hoogte was én geen maatregelen heeft genomen.

Lees ook: Let op als je je auto aan iemand uitleent

Claimen bij je verzekeraar

Heb je schade? Aan huis, spullen, auto? Noteer het tijdstip waarop het gebeurde, zodat je verzekeraar kan checken of er op dat moment daadwerkelijk sprake was van storm. Maak foto's en noteer zoveel mogelijk: schrijf op wat er is gebeurd en hoe dat is gebeurd.

Neem zo gauw mogelijk contact op met je verzekeraar, overleg over de procedure. En, tot slot: begin niet meteen zelf met opruimen, maar vraag eerst of dat al kan. Misschien moet de schade nog gecontroleerd worden.

Check ook: Besparen op je verzekeringen, je hebt er maar drie nodig!

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›