IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nog even over die naheffing. Misschien moet je rente betalen

Begin deze maand schreven we dat veel Nederlanders dit jaar te weinig belasting betalen en dat zij in 2015 een lagere teruggave óf een naheffing kunnen verwachten.

En daar kunnen ze zelf niets aan doen. Voor wie nog niet op de hoogte was, even in het kort: in het Belastingplan 2014 is de heffingskorting afgebouwd. Voorheen was die korting voor iedereen gelijk, maar nu is-ie inkomensafhankelijk.

Hoe hoger je inkomen, hoe minder heffingskorting je krijgt. Maar de Belastingdienst kon het niet op tijd verwerken. En daardoor hebben veel mensen dus minder belasting betaald dan de bedoeling was.

Het gaat om vijf tot zes miljoen mensen. Gemiddeld is de naheffing 150 euro per persoon, maar er zijn uitschieters tot 737 euro.

Lees ook: Een onaangename verrassing: de naheffing. Dit is wat je moet betalen

Meer info in vooraf ingevuld aangifte

De Belastingdienst zal er op ingaan in brieven die in januari of februari worden verstuurd, zo schreef Nu.nl eerder. Ook zal de fiscus via sociale media en op de eigen website informatie delen.

En hoe hoog de heffing precies uitpakt, ziet de belastingbetaler dan in z'n vooraf ingevulde aangifte, op 1 maart - aangiftedeadline 1 april. Daarna is er genoeg tijd om het geld te betalen, zei staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën toen.

Nou, oké. Helder. Van de schrik zijn we inmiddels wat bekomen.

De naheffing is geen naheffing

Maar nu is er meer bekend. Deze week is er flink gedebatteerd over het Belastingplan 2015.

Wiebes heeft tijdens het Belastingplan 2015-debat (gisteravond) aangegeven dat de mensen die de naheffing moeten betalen, hier vier maanden extra de tijd voor krijgen. Deze vier maanden komen bovenop de gebruikelijke betalingstermijn van zes weken. Verschillende nieuwsmedia, waaronder Nu.nl, schrijven vandaag dat deze vier maanden rentevrij zullen zijn.

Sommige mensen krijgen hun naheffing pas later...

Tot zover een belastingprobleempje dat erg lastig is, maar toch nog aardig wordt opgelost.

Echter, wie het woordelijk verslag van het debat er bij pakt, leest dat het hier specifiek gaat om de zogenaamde invorderingsrente die over deze vier maanden niet betaald hoeft te worden. De belastingdienst kent ook nog de belastingrente van 4%, die wel moet worden betaald. En die geldt vanaf 1 juli. Dus let op: in die zin zijn die vier maanden extra dus niet volledig rentevrij.

Daarnaast zijn er ook mensen - in het verslag wordt gesproken wordt over 500.000 - die informatie over hun naheffing niet al in januari of februari ontvangen, maar pas in augustus of september. Zij horen dan pas hoeveel het betreft en ze betalen hun naheffing ook later. Dat zijn mensen die niet standaard aangifte (hoeven te) doen. Niet iedereen krijgt dus zo'n aangiftebrief in het voorjaar. En de groep die toch naheffing moet betalen, is vooraf blijkbaar niet vindbaar.

...en die is niet rentevrij

Op zich is het niet per se erg als je net iets later dan de rest een naheffing moet betalen. Maar als je in die groep zit, zo lijkt het, moet je hoe dan ook meer betalen dan je aanvankelijk aan de fiscus verschuldigd was.

Dat zit zo: je krijgt weliswaar vrijstelling van de invorderingsrente, maar je betaalt gewoon belastingrente. En die wordt teruggerekend tot 1 juli. Wiebes zegt:

"Stel dat je in augustus een uitnodiging tot aangifte zou kunnen doen, dan ligt de aangifte er misschien in oktober. Hoelang de Belastingdienst nodig heeft om te reageren, is niet voorgeschreven. Maar als dat januari is, heeft iemand daarna nog vier maanden om te betalen. Dat is echter wel een periode waarover belastingrente loopt. Wij hebben geen kans gezien om die belastingrente omlaag te brengen."

En ook:

"(...) mijn schatting was zojuist augustus, september. Dat is niet te versnellen. Dat valt ook precies samen met de piekbelasting van de Belastingdienst. Degene die uitgenodigd wordt om aangifte te doen, gaat dan zijn aangifte doen. De Belastingdienst heeft dan nog tijd om dat te verwerken. Dat kan zo'n drie maanden duren. Dat betekent dat de aanslag kan worden opgelegd in januari 2016. Terugrekenend vanaf januari 2016 tot 1 juli wordt er dan rente berekend."

Geen extreme bedragen

Om extreem hoge bedragen zal het niet gaan, werd tijdens het debat besproken. Wiebes gaat uit van mensen met niet al te fluctuerende inkomsten, reguliere gevallen; als voorbeeld noemt hij een naheffing van 300 euro en een daarbijhorende rente van acht euro.

Maar of het nou heel veel is of heel weinig, prettig is het in geen geval. Irritatie zal het zeker opwekken, denkt ook Wiebes. Mensen moeten immers betalen voor iets waar ze niks aan kunnen doen. Een andere oplossing lijkt er echter niet te zijn.

Komt die er wel, dan hoor je het uiteraard. Maar houd voor nu maar in je achterhoofd dat er mogelijk nog een naheffing met een kleine extra tegenvaller komt, ergens volgend jaar.

Check ook: Het belastingtarief in de eerste schijf gaat wél omhoog

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›