IEXGeld

Dossiers

Profiel

Bliep bliep: je geld toevertrouwen aan een robot

Advies van een robo-advisor? Amerikaanse klanten van Fidelity Investments en Charles Schwab kunnen het binnenkort krijgen. De vermogensbeheerders gaan gratis, of heel goedkoop, geautomatiseerd financieel advies aanbieden.

Doorgaans rekenen vermogensbeheerders een commissie van 1% of meer op het bedrag dat je als belegger in je portefeuille hebt gestoken, schrijft Time.com. En dat kan best in de kosten gaan lopen, dus gratis of heel goedkoop, nou, dat klinkt dan best aantrekkelijk.

Check ook: Zo vergelijk je de kosten van vermogensbeheerders

Robot-adviseur kon niet uitblijven

De robots werken met zogenoemde algoritmes. Wanneer je als klant je doelen en je risicobereidheid hebt aangegeven helpt de computer je bij het samenstellen van een portefeuille. Ze kunnen, onder andere, automatisch hergebalanceerd worden.

Andere partijen doen soortgelijke dingen. Zo heeft Ritholtz Wealth Management een digitale portfoliobeheerder gelanceerd, genaamd Liftoff, speciaal voor klanten die minder dan 100.000 dollar beleggen. Er wordt slechts 0,4% commissie berekend.

Als een verrassing komt dit alles niet echt, in deze wereld die zo razendsnel digitaliseert. Er bestonden in dezelfde categorie ook al langer initiatieven: Wealthfront en SigFig bijvoorbeeld. En in Nederland werkt Alex Vermogensbeheer ook deels met algoritmen, schrijft Fondsnieuws.

De echte adviseur blijft

Maar deze rise of the machines wil niet meteen zeggen dat robots de financiële wereld compleet zullen overnemen.

Daniel Satchkov, voorzitter van het financiële softwarebedrijf Rixtrema, denkt in elk geval dat de toekomstige financieel adviseur altijd een "vlees-en-bloed-adviseur die digitale apparaten beheerst" zal blijven. Die zal technologie en menselijke charme namelijk combineren, schrijft DutchCowboys.

Het persoonlijke aspect blijft dus belangrijk. En dat is eigenlijk ook wel logisch. Want wat gebeurt er, bijvoorbeeld, wanneer jij als klant tijdens een aandelencorrectie ineens 20% verliest? Is een echte adviseur in dergelijke situaties wel te vervangen?

Carl Richards, auteur van The Behaviour Gap, denkt in ieder geval van niet. Op de website van Morningstar zegt hij:

"Het is volgens mij toch wel anders als iemand die de belegger kent en vertrouwt, de telefoon pakt en zegt: "Hallo, het ziet er allemaal erg gek en dramatisch uit wat er gebeurt in de markten, maar vertel me eens wat doet dit met jou, wat gaat er nu allemaal om in je hoofd zodat we gezamenlijk een oplossing kunnen vinden?"

"Deze band die een adviseur met zijn cliënt heeft, en ook gewoon de mogelijkheid om een dergelijk gesprek te (kunnen) voeren, is niet iets wat vervangen kan worden door een computerprogramma of een algoritme. Ik geloof oprecht dat het beroep kunnen doen op een dergelijke persoon, die je behoedt voor de sprong in de afgrond, echt onvervangbaar is."

Lees ook: Zelf sparen voor later: een beleggingsportefeuille in 9 stappen

Er zijn dus nadelen...

Het spreekt dat een robot-adviseur niet voor iedere belegger even geschikt is. Een nadeel is dus dat je niet bepaald op een robot kunt rekenen als je in gesprek wilt gaan - als je je doelen wilt bespreken, als je het uitgebreid over risico's wilt hebben, als je gewoon even wat afwegingen wilt maken, samen met een professional. Met iemand die kan aanvoelen wat jij bedoelt en welke kant jij op wilt gaan.

Wellicht is het ook minder verstandig een robot voor je aan de slag te laten gaan als je financiële situatie ingewikkeld is en je een heleboel geld in de strijd wilt gooien.

Robots zijn in principe bedoeld om voor een hele grote groep mensen te kunnen werken, dus als jouw situatie de aandacht van een echte adviseur nodig heeft, kun je misschien beter even met iemand om tafel gaan. Investment advisors have the perspective and context to adjust investments to your needs, schrijft Business Insider.

Check ook: Waarom sparen riskanter is dan beleggen

...en ook voordelen

Wat robot-advies dan wél weer mee heeft, is het gemak ervan. Als je graag wilt beleggen (wat wij alleen maar kunnen toejuichen), mét een beetje hulp, maar verder niet te veel moeite wilt doen, dan kan het een uitkomst zijn.

En een ander voordeel is dan nog, zoals gezegd, de prijs. Maar kies er niet alleen voor omdat het goedkoop is. Want als jouw beleggingen meer aandacht nodig hebben dan die robot kan geven, dan is het verstandig daar gehoor aan te geven. We hebben het immers wel over je geld, niet over zomaar iets.

Check ook: Ga je beleggen, let dan op kosten. Alles wat je uitgeeft, beleg je niet.

Tot slot: hoewel advies in veel situaties verdraaid handig kan zijn, is het natuurlijk niet verplicht. Veel mensen kunnen ook prima doe-het-zelven. Meer over (zelf)beleggen lees je hier, hier en hier.

Lees ook: Van super-actief tot super-passief: dit zijn de keuzes die je kunt maken

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›