IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat moet je doen als de AEX keldert? Als het even kan niets.

Als de beurs het NOS-journaal haalt is dat nooit omdat het lekker gaat. Dan crasht er meestal iets, zoals nu gaande is. De AEX-index is binnen drie weken met zo'n 13 procent gekelderd en vooral de laatste dagen gaat dat met donderend geraas.

Wegwezen dus, voor het hele beursbouwwerk in elkaar duvelt?

Nou nee, niet zo snel in paniek raken. Als je op een kortetermijnwinstje gokte met je beleggingen mag je die gok na zo'n flinke daling wel als mislukt beschouwen. Cut your losses is dan een gulden stelregel waar je misschien wel verstandig aan doet, voordat de schade echt te groot wordt.

Check ook: Ken jezelf: de tien meest gemaakte beleggersfouten

Correctie op de beurs? Doe er je voordeel mee

Maar als je, zoals de meeste mensen, belegt voor de lange termijn, dan is zo'n terugval op de beurs helemaal niet zo'n ramp. Sterker, je kunt er zelfs voordeel van hebben. Hoe zit dat?

  • Aandelen dalen, maar obligaties stijgen juist in tijden van crisis - althans, de 'veilige' obligaties van Nederland, Duitsland en de VS, bijvoorbeeld. In veel lange termijnportefeuilles, vooral defensief ingestelde portefeuilles zitten zowel obligaties als aandelen. Dus de daling van de een wordt op z'n minst deels gecompenseerd door de stijging van de ander.

  • Schommelingen op de korte termijn vallen op de lange termijn meestal in het niet. Correcties zoals deze, van meer dan 10% in een korte periode, komen regelmatig voor en zijn - uitzonderingen zoals in 2008 daargelaten - vaak van beperkte duur. Vaak worden de koersverliezen in de periode erna gewoon weer goedgemaakt.

  • Koersen zijn één ding, maar er zijn ook andere redenen om in aandelen te beleggen. Dividend bepaalt op de lange termijn zelfs het merendeel van het rendement op aandelen. Koersstijging (of -daling) is dus niet eens de belangrijkste reden om aandelen te bezitten.

  • Profiteer van de uitverkoop! Koop je liever een aandeel Shell voor 31 euro of voor 26 euro? In anderhalve maand is Shell 16% goedkoper geworden. Vervelend als je ze hebt, maar gunstig als je ze wilt kopen. Iedereen die spaart voor later door maandelijks wat geld in de markt te stoppen zou eigenlijk blij moeten zijn met lagere koersen. Dat drukt de gemiddelde aanschafprijs van je aandelen.

  • Ja, natuurlijk kunnen koersen ook blijven dalen. Als je beleggingshorizon ver genoeg weg ligt is dat niet iets om je nu zorgen over te maken. Als je het geld relatief snel nodig hebt is dat een andere kwestie. Dan moet je je inderdaad afvragen of je nog verder risico wil lopen.

Kortom, als de ontwikkeling van de beurs op korte termijn belangrijk voor je is - omdat je horizon dichtbij ligt - moet je goed afwegen of je de risico's van verdere daling wel wil lopen. Als je verder vooruit kijkt dan deze correctie lang is, blijf dan gewoon lekker zitten en geniet van de kortingen op je vaste maandelijkse aankopen.

Lees ook: Dus je wilt beleggen, maar hebt geen startkapitaal? Ga toch middelen!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Wordt 2024 het jaar van de opkomende markten?

Dalende rentes zullen opkomende markten goed doen, is de verwachting. Lees verder ›