IEXGeld

Dossiers

Profiel

Doorwerken na je pensioen: dit zijn vier dingen die je moet weten

Tegenwoordig werken meer mensen door nadat zij de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt dan eerder het geval was. Twintig jaar geleden ging het om 55.000 personen, nu zijn het er 181.000. En de verwachting is dat dit aantal blijft stijgen.

Het is fiscaal aantrekkelijk om te doen - als je de AOW-leeftijd hebt bereikt krijg je met andere belastingtarieven te maken; lees hier meer. Het kan een prima manier zijn om je pensioen aan te vullen.

Lees ook: Stappenplan: bereken je pensioentekort

Er zijn mensen die doorwerken bij hun baas en mensen die aan de slag gaan of blijven als zelfstandige, en ook zijn er oudere werknemers die aankloppen bij speciale uitzendbureaus voor 65-plussers.

Prima om te doen, maar doorwerken kan wel gevolgen hebben voor je inkomen en je arbeidsvoorwaarden. Dit zijn vier dingen die je moet weten.

1. Geen gevolgen voor je AOW en je aanvullend pensioen

Als je naast je AOW een extra inkomen hebt, dan heeft dat geen gevolgen voor de hoogte van je AOW. Een aanvullend pensioen dat je bij je werkgever hebt opgebouwd, of bijverdiensten, worden dus niet van je AOW afgetrokken.

Ook worden de bijverdiensten niet afgetrokken van je aanvullend pensioen.

2. Wel gevolgen voor de VUT en het prepensioen

Als je met de VUT (ookwel: vervroegde uittreding) of met prepensioen bent gegaan, dan mag je vaak maar tot een bepaald percentage van je oude inkomen bijverdienen.

Hoeveel dat precies is hangt af van de regeling die voor jou geldt. Je kunt het beste navraag doen bij de uitvoerder van je prepensioen of VUT.

3. Check je contract en cao

Wil je bij je werkgever in dienst blijven, check dan op tijd wat daarover precies in je contract en cao staat. Het kan zijn dat je contract wordt beëindigd op het moment dat je de AOW-leeftijd bereikt. In dat geval moet je met je werkgever overleggen om een nieuw contract te krijgen.

En in sommige cao's is een leeftijdsgrens opgenomen. Als je ouder bent dan die leeftijd, moet je een nieuw contract afsluiten met je werkgever. En de loonafspraken mogen dan afwijken van de cao.

Als in je contract staat dat doorwerken gewoon is toegestaan, dan blijft je contract zoals-ie is.

4. Andere arbeidsvoorwaarden

Je recht op het minimumloon vervalt in principe. Wel heb je recht op de minimumvakantiebijslag.

Je bent niet meer verzekerd tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Bij ziekte heb je wel recht op doorbetaling van je loon, maar je bent niet meer verzekerd volgens de Ziektewet.

Het kabinet is van plan doorwerken aantrekkelijker te maken: het is de bedoeling dat werknemers die doorwerken gewoon recht krijgen op het minimumloon en dat ook mogelijkheden voor tijdelijke contracten worden verruimd. Dit alles staat in een wetsvoorstel, Werken na de AOW-gerechtigde leeftijdHet is nog niet bekend wanneer deze nieuwe regels ingaan.

Check ook: Belastingen na je pensioen: 7 dingen die je moet weten

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›