IEXGeld

Dossiers

Profiel

Let hier op als je tussentijds wilt aflossen op je hypotheek

Steeds meer woningbezitters overwegen een tussentijdse aflossing op hun hypotheek. Het gaat om ruim een kwart, meldt ING in een kwartaalbericht over de situatie op de woningmarkt. Vorig kwartaal was het nog één op de vijf.

Een veelgenoemde reden is dat het door de lage spaarrente aantrekkelijker is om geld in het eigen huis te steken, dan om te sparen. Sparen levert nu namelijk niks op.

Check ook: Geld verdienen met sparen: vergeet het maar

Je betaalt minder hypotheekrente

Als je de financiële middelen hebt om tussentijds af te lossen, dan is dat het overwegen zeker waard. Een voordeel is bijvoorbeeld dat je niet langer vermogensrendementsheffing hoeft te betalen over het spaargeld (boven de vrijstelling in box 3) dat je in je huis hebt gestoken.

Na aflossing krijg je bovendien lagere maandlasten: de hypotheekschuld wordt lager, en dus betaal je minder rente. En ook kun je je - eventuele - restschuld bij verkoop van de woning beperken.

Zorg voor een buffer

Wel moet je er rekening mee houden dat je het geld dat je gebruikt voor je aflossing niet meer vrij kunt besteden. Zorg er daarom voor dat je ook na die aflossing geld overhoudt, een financiële buffer, voor onvoorziene uitgaven.

Daarnaast schrijft Vereniging Eigen Huis dat je met extra aflossingen de overwaarde op je woning vergroot: "Koop je na verkoop binnen drie jaar een andere woning, dan verlangt de Belastingdienst dat je die overwaarde besteedt aan aankoop of verbetering van die nieuwe woning. Dit principe heet de bijleenregeling." Meer informatie over de bijleenregeling vind je hier.

Eigen Huis schrijft ook dat je minder hypotheekrenteaftrek krijgt wanneer je extra hebt afgelost, waardoor je netto maandlasten minder dalen dan je bruto maandlasten.

Of tussentijds aflossen verstandig is of niet, hangt ook nog af van het type hypotheek dat je hebt. Vereniging Eigen Huis zegt bijvoorbeeld dat je het beter niet kunt doen als je een (bank)spaarhypotheek hebt.

Om te zien of extra aflossen voor jou aantrekkelijk is, kun je deze rekentool gebruiken.

Let op: boete!

Wil je daadwerkelijk tussentijds gaan aflossen, check dan of je dit boetevrij kunt doen. Soms zijn aan extra aflossingen kosten verbonden.

Ga dat na bij je bank. Bij de meeste geldverstrekkers kun je jaarlijks een bepaald percentage - meestal 10% - over het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen. Wel moet je dit soms vooraf aankondigen en sommige banken hanteren een minimumbedrag.

Als je rentevastperiode afloopt, kun je in veel gevallen kosteloos en onbeperkt aflossen. Maar wanneer je je hypotheek volledig aflost kan het wel zijn dat de geldverstrekker administratiekosten vraagt.

Lees ook: Je wilt verhuizen, maar je huis staat onder water. Dit zijn je opties.

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›