IEXGeld

Dossiers

Profiel

Het belastingtarief in de eerste schijf gaat wél omhoog

Belasting omlaag, de arbeidskorting omhoog schreven we eerder over de Prinsjesdagplannen. Maar, nu de Miljoenennota en de Rijksbegroting gepresenteerd zijn: gáát die belasting eigenlijk wel omlaag? 

In dat stuk schreven we dat het belastingtarief in de eerste schijf met 0,25 procentpunt zal worden verlaagd, en dat je daardoor over de eerste 19.645 euro die je verdient minder belasting hoeft te betalen. Werkenden zouden dus worden beloond, iets waarvoor een bedrag 475 miljoen euro zou worden begroot.

En ja, dat klopt. Maar voor de helderheid moet wel het volgende worden meegenomen:

  • Nu, in 2014, is er sprake van een tijdelijke verlaging van het tarief, naar 36,25%.
  • Dat lagere tarief was voor één jaar zo vastgesteld (dit was eerst 37%. En voor 2015 was aanvankelijk ongeveer 36,76% voorzien).
  • Het kabinet heeft nu gekozen voor een verlaging van 0,25 procentpunt.
    Maar hierdoor wordt het tarief in de eerste belastingschijf wél hoger dan vorig jaar: 36,5% in 2015.

In de Miljoenennota staat:

Verlagen tarief eerste schijf. Het kabinet trekt 475 miljoen euro uit voor verlaging van het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting. Het tarief in de eerste schijf komt daarmee uit op 36,5% en wordt - na de tijdelijke daling in 2014 - in 2015 dus minder verhoogd dan eerder was voorzien.

In de Macro Economische Verkenning, een stuk dat bij de Miljoenennota hoort, staat:

De tijdelijke verlaging van het tarief van de eerste schijf loopt af, waardoor de lasten in 2015 met 1,5 mld euro toenemen. Het effect hiervan op de eerste schijf wordt verminderd door de verlaging van de eerste schijf, aangekondigd in de Miljoenennota 2015. In totaal resteert een toename van de lasten met 0,5 mld euro. 

Kortom: het belastingtarief wordt wel hoger dan nu het geval is. Maar zonder de belastingverlaging van 0,25 procentpunt was-ie nóg hoger geweest.

Lees ook: Overzicht Prinsjesdag 2014

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›