IEXGeld

Dossiers

Profiel

De wereld verbeteren èn geld besparen: De grote schoonmaak

Je bent van plan bewuster voor het milieu en voor je portemonnee te gaan leven. Kan dat door bijvoorbeeld zelf was- en schoonmaakmiddel te gaan maken van ingrediënten die minder belastend zijn voor het milieu en goedkoper zijn dan de standaard schoonmaak- en wasproducten?

Lees ook: De wereld verbeteren én geld besparen: Zelf voorzien in je eten

Schoonmaken is voor veel mensen sowieso al een noodzakelijk kwaad. En ik kan me voorstellen dat je je geld ook liever aan leukere dingen uitgeeft dan aan schoonmaakmiddelen. Dat kan, want schoonmaakmiddelen kunnen een stuk goedkoper als teruggaat naar de basis en ze zelf gaat maken.

Al die fancy flessen, geuren en toepassingen slaan eigenlijk nergens op. Als je onderstaande vier producten in huis hebt, heb je genoeg om je hele huis schoon te kunnen maken:

  • Groene zeep: ongeveer 1,80 euro voor 500 gram
  • Soda: 0,75 euro voor 1 kilo of baking-soda (dit is zachter en minder slecht voor het milieu dan gewone soda, maar ook duurder: 4 euro voor 450 gram)
  • Huishoudzeep (savon de Marseille of Sunlight-zeep): tussen de 2 en 4 euro voor 300 gram
  • Schoonmaakazijn: 0,40 euro voor 1 liter (of natuurazijn: 0,50 euro voor 1 liter)

En net als bij bijna alles, is het ook voor deze producten raadzaam om te shoppen. Op internet zie je al dat de prijzen voor bijvoorbeeld een pot groene zeep meer dan een euro kunnen schelen per winkel.

Azijn kan je gebruiken om je ramen te lappen (verdund met water) en je kan het ook gebruiken als wasverzachter in de wasmachine of als glansspoelmiddel in de vaatwasser. Voor ramen en spiegels is overigens een nog goedkopere oplossing. Snijd een ui in stukken, doe de ui met lauwwarm water in een emmer en je raamwasmiddel is klaar.

Met de andere producten maak je je eigen was- en schoonmaakmiddel.

Allesreiniger

Het is heel makkelijk om je eigen allesreiniger te maken. Dit heb je nodig voor iets meer dan 2 liter schoonmaakmiddel:

  • 200 gram groene zeep
  • 20 gram soda
  • 2 liter warm water

Meng alles goed doorelkaar en bewaar het in lege flessen. Totale kosten voor 2 liter zelfgemaakt schoonmaakmiddel: minder dan 1 euro (dat is 0,50 per liter). Een liter allesreiniger Albert Heijn-huismerk kost 0,92 euro. Je verdient dus als het ware 0,40 euro per liter.

Met dit zelfgemaakte schoonmaakmiddel maak je alles schoon wat je normaal gesproken met allesreiniger zou doen, zoals de badkamer, keuken en vloer. En ook dit moet je net als allesreiniger uit de supermarkt wel verdunnen met water.

Wasmiddel

Ook wasmiddel is heel eenvoudig zelf te maken:

  • 20 gram soda
  • 20 gram huishoudzeep (geraspt)
  • ruim 1 liter water

Los de zeep op in kokend water, doe de soda erbij. Laat een paar minuten koken en een nacht afkoelen. Doe het vervolgens in een lege fles of emmer (met deksel). Gebruik het hetzelfde als ander vloeibaar wasmiddel in een wasbol in de wasmachine of in het daarvoor bestemde bakje.

Kosten circa 0,50 cent voor 1 liter. Een liter vloeibaar wasmiddel kost in de goedkope supermarkten al gauw 2 euro. Dat is een winst van 1,50 per fles!

Lees ook: Met de helft minder wasmiddel wordt de was ook schoon

Let wel op met de combinatie azijn en soda. Dit kan erg gaan schuimen en is daarom juist geschikt om de wc schoon te maken.

Milieu

Deze vier producten zijn bovendien beter voor het milieu dan de standaard schoonmaak- en wasmiddelen. Soda levert wel een bijdrage aan de zoutbelasting van het oppervlaktewater, maar kan weer uit huishoudelijk afvalwater worden verwijderd omdat het deels als onoplosbaar zout neerslaat. Schoonmaakazijn is biologisch afbreekbaar en groene zeep bestaat totaal uit natuurlijke stoffen.

Als je de zelfgemaakte schoonmaak- en wasmiddelen bewaart in lege flessen die je anders weg zou gooien, spaar je het milieu niet alleen op afvalstoffen in het water maar is de hoeveelheid afval ook minder. 

Lees ook: Kleine wasjes, hoge kosten

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›