IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een lage WOZ-waarde is niet voor iedereen even prettig

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Nederland is gedaald tot onder het niveau van 2007, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De gemiddelde woningwaarde lag begin dit jaar op 211.000 euro. Da's vijf procent lager dan in 2013.

Gezien over de verschillende gemeenten en provincies zijn er aardige verschillen: zo is de WOZ-waarde in Utrecht gemiddeld het hoogst en in Groningen het laagst.

Op onderstaand kaartje van NUgeld kun je de gemiddelde woningwaarde per gemeente bekijken:


Bron: NUgeld.nl

Ieder jaar stelt de gemeente de WOZ-waarde van je woning vast. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de verkoopprijs van soortgelijke huizen in de buurt.

In januari of februari krijg je een beschikking; voor de beschikking in 2014 was de peildatum 1 januari 2013 (de WOZ-waarde loopt als het ware een jaar achter).

Een te hoge WOZ-waarde: te veel belasting

Sommige woningeigenaren tekenen vervolgens bezwaar aan, omdat ze de WOZ-waarde te hoog vinden. Dit kan binnen zes weken na dagtekening (in januari of februari).

En dat doen zij niet zomaar: hoe hoger de waarde, hoe hoger bepaalde belastingen kunnen zijn. De hoogte ervan heeft bijvoorbeeld effect op het eigenwoningforfait, op rioolheffing en op onroerendezaakbelasting.

Check ook: Wonen en de fiscus: er is méér dan de rente-aftrek

Een te lage WOZ-waarde: lagere marktwaarde

Het klinkt in die zin positief dat de WOZ-waarde momenteel laag is. Je wilt immers zo min mogelijk belasting betalen, da's logisch - al moet je natuurlijk wel in je achterhoofd houden dat het om een landelijk gemiddelde gaat en dat 't misschien niet op jouw situatie van toepassing is.

Maar een lage WOZ-waarde is niet voor iedereen leuk of praktisch, bijvoorbeeld voor mensen die hun huis willen verkopen. De waarde geeft namelijk over het algemeen een beeld van de marktwaarde van de woning en dus kan hij van invloed zijn op de verkoopwaarde. Als je verkoopprijs te hoog is in verhouding tot de WOZ-waarde, bijvoorbeeld. Dit is voor steeds meer mensen een reden om te klagen over een te lage waarde, schrijft ING.

Bezwaar aantekenen tegen een te lage WOZ-waarde kan overigens nog niet officieel, zoals bij een te hoge wel het geval is, maar volgens De Waarderingskamer - die controleert of gemeenten de wet goed uitvoeren - kun je wel contact opnemen met je gemeente en het op die manier proberen (Hier vind je een uitgebreid artikel van de Waarderingskamer over dit onderwerp).

Check ook: De onroerendezaakbelasting gaat (weer) omhoog

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›