IEXGeld

Dossiers

Profiel

Geregistreerd partnerschap vs. samenlevingscontract: vier verschillen

Lang niet iedereen is op de hoogte van de verschillen tussen een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract. In beide gevallen leg je zaken vast, maar de regelingen lijken in veel opzichten helemaal niet op elkaar. Dit zijn vier verschillen.

1. Een ambtenaar of notaris

Een geregistreerd partnerschap lijkt veel op een huwelijk. Je regelt het bij de ambtenaar van burgerlijke stand. Jullie worden daarmee, als jullie geen andere regeling treffen, automatisch in gemeenschap van goederen geregistreerd (let op: jullie schulden zijn dus ook van jullie samen!).

Een samenlevingscontract kan bij de notaris worden geregeld. Je maakt dan afspraken over onder andere jullie huishoudelijke uitgaven en bankrekeningen. Ook leg je beslissingen over de verdeling van spullen vast, voor het geval jullie ooit toch nog uit elkaar gaan.

Lees ook: Trouwen in gemeenschap van goederen? Dat komt er anders uit te zien

2. Wel of geen erfgenamen?

Bij een geregistreerd partnerschap (of huwelijk) zijn jullie elkaars wettelijke erfgenaam. Als jullie een samenlevingscontract hebben, is dit niet automatisch het geval. Dat kun je wel regelen, maar dat moet echt apart gebeuren.

3. De beëindiging van het contract

Als jullie uit elkaar gaan, moet je naar de notaris of advocaat om het geregistreerd partnerschap te beëindigen. Een samenlevingscontract eindigt in principe automatisch als jullie niet meer samenleven. Het kan wel zijn dat in jullie contract is opgenomen dat één van jullie een aangetekende brief naar de ander moet sturen.

Sommige stellen kiezen er wel voor om de beëindiging van een samenlevingscontract bij de notaris vast te laten leggen in een convenant. En als jullie samen kinderen hebben, moeten jullie een ouderschapsplan opstellen (dat moet zowel bij een geregistreerd partnerschap, huwelijk als samenlevingscontract).

4. Alimentatieplicht?

Voor geregistreerde partners (en gehuwden) geldt een wettelijke alimentatieregeling. Maar na beëindiging van een samenlevingscontract, daarentegen, hoef je je partner (of je partner jou) geen alimentatie te betalen, tenzij je daarover afspraken hebt vastgelegd. In sommige gevallen kent de rechter overigens toch partneralimentatie toe.

Check ook: Checklist: trouwen onder huwelijkse voorwaarden?


In het kort...

Wat is een geregistreerd partnerschap?

Het geregistreerd partnerschap is een bij wet geregelde vorm van samenleven. Eigenlijk komt het er op neer dat het partnerschap geschikt is voor mensen die hun vorm van samenleven formeel willen maken, maar niet in het huwelijk willen treden. Je moet ervoor naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Net als bij een huwelijk kun je het partnerschap sluiten in gemeenschap van goederen óf onder specifieke voorwaarden.

Wat is een samenlevingscontract?

Het samenlevingscontract is een document waarin je vastlegt welke goederen en welk geld er van jou en je partner samen is en wat er met eigendommen moet gebeuren als jullie uit elkaar gaan. Je mag zelf bepalen wat er in het contract komt te staan. Denk aan: hoeveel geld draagt ieder bij aan het huishouden, wie blijft er in de koopwoning wonen als het tot een breuk komt. Om erkend te worden door de Belastingdienst, moet een samenlevingscontract worden vastgelegd bij de notaris.

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›