IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vakantieganger, check je verzekeringen

Ga je op vakantie deze zomer? En heb je een reisverzekering? Ruim driekwart van de Nederlanders heeft er in ieder geval wel een, zegt Wijzer in Geldzaken.

De voornaamste reden is een dekking bij onvoorziene kosten. Kosten die je maakt bij een ongeval, bijvoorbeeld. En ook bagagedekking is een belangrijke reden om 'n reisverzekering af te sluiten.

Doorlopend versus kortlopend

Van die Nederlanders met een reisverzekering heeft 83% de doorlopende variant.

Het kan verstandig zijn een reisverzekering te nemen (je weet immers maar nooit), maar is het slim om standaard voor een doorlopende te kiezen? Het antwoord: nee.

Zo'n verzekering is namelijk vaak pas gunstiger wanneer je vaker dan één keer per jaar op vakantie gaat, of wanneer die ene vakantie die je boekt langer dan drie weken duurt. Je betaalt er namelijk meer voor dan voor een kortlopende verzekering.

Ondanks dat hebben veel Nederlanders die maar één keer per jaar op vakantie gaan een doorlopende reisverzekering. Het gaat volgens Wijzer in Geldzaken om 74% (doorlopend) tegenover 26% (kortlopend). Grote kans dat een aanzienlijk deel van die 74% net zo goed uit de voeten kan met een kortlopende variant. Zonde.

Annuleringsverzekeringen: hetzelfde verhaal

Hetzelfde is te zien bij annuleringsverzekeringen. 53% van de Nederlanders heeft er één; 71% daarvan heeft gekozen voor een doorlopende verzekering. Het is, zeker als je verwacht dat er een grote kans is dat je moet annuleren, best verstandig een verzekering te nemen. Maar neem altijd de moeite even te checken of je niet veel te duur uit bent.

Lees ook: Besparen op je verzekeringen, je hebt er maar drie nodig!

En als je dan verzekeringen hebt, ga dan na of ze ook wel echt voldoen aan wat jij nodig hebt tijdens je vakantie. Zijn de zorgkosten goed genoeg gedekt of moet je alsnog een heleboel zelf betalen als er iets gebeurt? En is er wel daadwerkelijk sprake van bagagedekking? Wil je extra goed verzekerd zijn omdat je een extreme sport gaat doen?

Om je als vakantieganger te helpen bij het uitzoeken van de voor jou beste verzekeringen, heeft Wijzer in Geldzaken samen met het Verbond van Verzekaars de tool Check je vakantieverzekeringen gemaakt. De tool laat je, aan de hand van je persoonlijke reissituatie, zien of je goed verzekerd op reis gaat.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›