IEXGeld

Dossiers

Profiel

Van salaris naar salaris leven: daar word je niet rijker van

"Aan het eind van mijn geld heb ik altijd nog een stukje maand over."

Ken je die (cliché-)uitspraak? Zo'n opmerking getuigt doorgaans niet van een goed doordacht uitgavenpatroon (ervan uitgaande dat-ie is gemaakt door iemand die écht onnodig veel geld uitgeeft).

Het is echt niet slim om zo te leven. Om alles wat je binnenkrijgt uit te geven en maar te zien hoe - en óf - je de laatste dagen tot je salaris hebt weer doorkomt.

Want los van de dingen die je sowieso moet betalen, kun je je dan geen onvoorziene uitgaven veroorloven. En ook kun je niet spontaan iets leuks kopen of doen. Da's ook weinig aan.

Geld opzij zetten is zó belangrijk

Het belangrijkste is misschien nog wel: leef je van salaris naar salaris, dan heb je nogal weinig ruimte om geld opzij te zetten en te sparen.

En dat terwijl het zó belangrijk is om wat op te bouwen. Je zult het nodig hebben. Bijvoorbeeld voor je pensioen of als je een huis wilt kopen - zomaar een greep uit de redenen waarom eigen vermogen behoorlijk handig (en ja, ook noodzakelijk) is.

Lees ook: Zelf sparen voor later: een beleggingsportefeuille in 9 stappen

Als je financiële zekerheid wilt hebben, zul je die manier van doen - duurder leven dan eigenlijk verantwoord is - achter je moeten laten. Je moet minder spenden en meer sparen.

Je hoeft geen krent te worden, je mag (moet!) best genieten van je geld. Maar eerlijk is eerlijk, Oom Dagobert heeft al zijn duiten ook niet te danken aan overdreven koopgedrag.

Pas een aantal dingen aan

Veranderen, dus. Hoe? In principe door het gewoon te doen, maar dat is misschien wel erg makkelijk gezegd. Als je al jaren op die wijze door het leven gaat is het wellicht zo eenvoudig nog niet om het roer om te gooien.

Maar het is ook geen rocket science. Als je met (een aantal van) de volgende dingen rekening houdt, dan kun je al een eind komen.

Koop niet álles
Leef niet te veel naar wat je verdient. Koop dus niet gewoon maar alles wat je kopen wil omdat je het toevallig op dat moment kunt betalen. Doe desnoods alsof je minder verdient dan je werkelijk doet. Houd er rekening mee dat er altijd mindere tijden kunnen komen. En dan kun je niet op die voet door blijven leven.

Maak een overzicht
Misschien wel het belangrijkst. Wéét wat je uitgeeft en wat je te besteden hebt. Check wat je precies van je salaris overhoudt als al je vaste lasten zijn betaald. Leg hier een deel van opzij: spaargeld! Maak daarnaast een financiële planning. Heel belangrijk.

Check ook: Advies te duur? Doe dan zelf online je financiële planning

Controleer je lasten
Kijk eens of je vaste lasten niet gewoon te hoog zijn en of dat minder kan. Als je je momenteel scheel betaalt aan huur is het misschien verstandig om kleiner te gaan wonen.

Check daarnaast of je andere of minder verzekeringen kunt nemen en kijk of je abonnementen - bijvoorbeeld op de sportschool, krant, tijdschriften - hebt lopen die je misschien beter kunt opzeggen. Ga na of je te maken hebt met budget killers die je eenvoudig kunt vermijden.

Vul een spaarpot voor noodgevallen
Leg een spaarpot aan, speciaal voor noodgevallen. Die hoef je niet razendsnel te vullen: begin eens met een paar tientjes per maand. Leg bijvoorbeeld het geld van een (onnodige) maandelijkse uitgave, die je vanaf nu niet meer doet, opzij. Als je wasmachine of auto je dan eens een keer laat zitten, hoef je niet meteen (al) je spaargeld aan te spreken.

Check ook: Geld wegzetten: spaarrekening of de beurs op?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›