IEXGeld

Dossiers

Profiel

Slimme mensen beleggen... slechter

Een hoge intelligentie helpt niet om betere beleggingsbeslissingen te nemen. Het werkt zelfs averechts. Dat schrijft IEXProfs op basis van een column op Marketwatch.com. In die column worden twee redenen voor de inverse relatie tussen intelligentie en beleggingssucces genoemd.

Check ook: "Bij beleggen draait het om het voorkomen van fouten"

Te simpele verklaringen

Extreem intelligente mensen zijn ook belast met het vermogen om ingewikkelde, bizarre en vaak onjuiste verklaringen te vinden voor het feit dat een belegging niet naar wens is verlopen. Mensen met een normale intelligentie zien vaak de voor de hand liggende redenen waarom een investering verkeerd heeft uitgepakt.

MarketWatch noemt redenen als het kopen tijdens een sterk stijgende markt, of het verkopen op het dieptepunt van een markt. Of een portefeuille met te weinig spreiding. Voor een intelligent persoon zijn dergelijke verklaringen te simpel. Het eigen 'model' is nooit fout, het ligt altijd aan de omstandigheden.

Op zoek naar ingewikkelde oplossingen

Een tweede reden waarom intelligente mensen foute beslissingen nemen, is omdat ze denken dat ingewikkelde problemen ook om ingewikkelde oplossingen vragen.

Als voorbeeld wordt in de column iemand genoemd die onderzoek doet naar de oorzaken van kanker. Hij zegt dat de beste manier om kanker te voorkomen is om mensen ervan te overtuigen dat ze moeten stoppen met roken. Dat heeft echter niets met genen, moleculen en cellen te maken, waardoor mensen als hijzelf er niet in geïnteresseerd zijn.

Iets moeilijks simpel uitleggen

MarketWatch wijst nog wel op succesvolle intelligente mensen als Albert Einstein, Warren Buffett en Steve Jobs. Het was niet hun intelligentie die hen uniek maakte of maakt. Het was hun vermogen om iets ingewikkelds op een elegante en simpele manier uit te leggen of te laten gebruiken.

Lees ook: Deze beleggingsfouten worden vaak gemaakt

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›