IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit hebben financiële planning en een doktersbezoek met elkaar gemeen

Stel dat je je niet helemaal lekker voelt, maar je weet niet goed waarom. Je maakt een afspraak bij je huisarts en als je bij hem of haar bent, leg je uit welke symptomen je hebt.

Hoe zou jij je voelen als je huisarts 27 seconden later al een recept uitschrijft? Of zelfs het briefje al klaar heeft terwijl je nog niet uitgepraat bent? Als je dokter concludeert dat je, net als de rest van zijn of haar patiënten, waarschijnlijk griep hebt?

Er zijn ook dokters die uitgebreid de tijd nemen. Zo'n dokter onderzoekt je en doet een aantal testen alvorens een diagnose te stellen of een briefje uit te schrijven.

Lees ook: Plannen en gokken gaan niet samen

Financiële diagnose

Bij welke dokter wil jij op spreekuur komen? Zonder twijfel voel jij jezelf beter bij de dokter die de tijd neemt om, in een uitgebreid proces, tot een diagnose te komen. Hetzelfde moet je ook verwachten - misschien zelfs wel eisen! - voor je financiële diagnose.

Financiële planning, beslissingen over geld nemen en producten afsluiten, kun je perfect vergelijken met het doktersbezoek. Het is echt niet anders dan een grondig medisch onderzoek waarna je een passend, persoonlijk voorschrift meekrijgt.

Check ook: Steek je kop niet in het zand als het over je geld gaat

Beginnen bij het begin

Het proces ziet er een beetje als volgt uit:

  1. Je schrijft je symptomen op (je financiën zijn in balans of je hebt even een check-up nodig).
  2. Je identificeert voor jezelf hoe gezond alles is (stel jezelf zeker de vraag: waarom is geld belangrijk?).
  3. Je gaat op zoek naar mogelijke oplossingen (en houdt rekening met je waarden, die je bij je beslissingen betrekt).

Klinkt logisch, niet? Eigenlijk beseffen we ook wel dat het niet zinvol is om te beginnen met het einde - een adviseur meteen om oplossingen te vragen, terwijl we het probleem nog niet geïdentificeerd hebben. Toch start de traditionele financiële wereld juist daar, en niet aan het begin.

Ik wil je echt aanraden om altijd te beginnen bij het begin. Vervolgens kun je gebruikmaken van wat je geleerd hebt en wat belangrijk is voor jou. Dat maakt van een financieel plan jouw financieel plan.

Lees ook: Een financieel plan hoeft geen boekwerk te zijn

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›