IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoogdividendaandelen kopen? Eerst huiswerk doen!

Een lezer vroeg ons laatst om een lijstje met Europese aandelen die een hoog dividend uitbetalen. De bedoeling was duidelijk. Beleggen in aandelen die een hoog dividend betalen is relatief veilig: koerswinst zal je elk jaar wel niet behalen, maar als dat bedrijf jaarlijks keurig netjes 5% dividend overmaakt, is het gezien de huidige rentestand al gauw een keer goed.

Helaas, was het maar zo eenvoudig. Toegegeven, grosso modo is dat wel de stelregel, maar er zitten wel een paar addertjes onder het gras. Daar kwamen we al achter toen we het lijstje uit het systeem tevoorschijn toverden.

Wat is dividend precies?

Maar laten we bij het begin beginnen. Dividend is niets meer of minder dan de uitkering van de winst aan de aandeelhouders, dus de eigenaren van het bedrijf. Natuurlijk gaat een bedrijf niet al zijn winst uitkeren. Het is verstandig wat toe te voegen aan de reserves, schulden af te bouwen of wat achter de hand te houden voor eventuele investeringen.

Veelal wordt tussen de 40% en 60% van die winst aan aandeelhouders uitgekeerd. Sommige bedrijven zitten ruim in hun velletje, en keren meer uit. Beter Bed is daarvan een voorbeeld. Het heeft het geld niet nodig en keert bijna 80% van de winst uit.

Er zijn echter ook bedrijven die het onzin vinden om zoveel geld uit te keren aan de aandeelhouders. De jonge techbedrijven houden vaak liever de centen op zak, om investeringen en Research en Development mee te financieren.

Lees ook: Alles wat je moet weten over dividend

Dividendrendement

Dan komen we bij het dividendrendement. Dat is het uitgekeerde dividend gedeeld door de koers van het aandeel. Shell betaalt 1,71 euro (eigenlijk: 1,88 dollar) aan dividend, dat betekent met een koers van 23 euro dus een dividendrendement van 1,71/23 = 7,3%.

Begin dit jaar zakte de olieprijs door haar hoeven. Een vaatje olie kostte toen geen 100 dollar meer, zoals twee jaar geleden, maar slechts 28 dollar. Daar was Shell begrijpelijkerwijs niet blij mee. De aandeelhouders ook niet. Maar Shell beloofde haar achterban het ruimhartige dividend van de jaren ervoor ook in 2016 te betalen.
 

 

Doordat de koers van Shell met de olieprijs mee in elkaar klapte, liep het dividendrendement enorm op. Op een bepaald moment meer dan 10%! Dat lijkt dan fantastisch, maar is eigenlijk de bekende rode vlag. Want de koersontwikkeling van het aandeel geeft heel duidelijk aan dat beleggers het zaakje niet vertrouwen.

In het geval van Shell was het zo, dat iedereen wel wist dat bij deze lage olieprijs Shell nooit zoveel geld kon verdienen (lees: helemaal geen geld kon verdienen) om dat dividend te betalen.

Lees ook: Vier mythes over dividendbeleggen

Stijging dividendrendement: twee redenen

Het dividendrendement kan namelijk om twee redenen stijgen. Het mooiste is natuurlijk als de onderneming meer dividend gaat betalen. Maar het kan evengoed dat het dividendrendement stijgt omdat de koers van het aandeel in elkaar klapt.

Dat laatste was dus het geval bij Shell. En dat brengt mij tot de kern van dit verhaal.

Blind achter hoge dividendrendementen aanlopen is heel gevaarlijk. Natuurlijk wil je een zo hoog mogelijk dividend, maar je moet eerst uitzoeken of dat dividendrendement op een gezonde manier tot stand is gekomen.

Als, zoals in het geval van Shell, of KPN 5 jaar geleden, een in elkaar geklapte koers de oorzaak is van het hoge dividendrendement, dan is aanvullend onderzoek nodig. Het kan nog steeds een goede koop zijn, maar vergewis je er dan wel eerst van waarom die koers zo is gedaald.

Check ook: Dit moet je weten over dividendbeleggen

Mening over olieprijs

In het geval van Shell zou je dan bijvoorbeeld een mening over de olieprijs moeten ontwikkelen. En ik zeg je nu al: dat is lastig, want bij Shell zelf hebben ze ook geen idee. Nou ja, ze hebben wel een idee, maar geen idee of dat idee uitkomt.

We hebben toch maar een lijstje samengesteld. Met dien verstande dat we de heel hoge dividendrendementen (er zat er eentje bij van 30%) er maar uit hebben gehaald. En we hebben de ondergrens van de beurswaarde op 10 miljard euro gezet.

Grote Europese aandelen

Blijft over: een lijst met grote Europese bedrijven met een hoog dividendrendement. Let wel op: de lijst is een momentopname. Wil je beleggen in één van deze ondernemingen, zoek dan eerst uit hoe het dividend tot stand is gekomen en of er een goed trackrecord is.

En als je dan toch bezig bent, kun je net zo goed het hele bedrijf even tegen het licht houden. Wel zo verstandig als je je zuurverdiende centjes voor langere tijd wegzet.


Klik op de afbeelding voor een grote versie!

Lees ook: Beleggen voor later: dividend is your friend

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Wordt 2024 het jaar van de opkomende markten?

Dalende rentes zullen opkomende markten goed doen, is de verwachting. Lees verder ›