IEXGeld

Dossiers

Profiel

Is een vaste baan wel zo vast?

Veel Nederlanders met een contract voor onbepaalde tijd denken dat ze erg veilig op hun plek zitten en dat ze alleen met erg veel moeite ontslagen kunnen worden. Maar volgens Robbert Voler, jurist bij uitzendbureau Persolvo, is zo'n contract niet zo vast meer als vroeger.

Voler: "Vroeger ging ontslag via de kantonrechtersformule. Dat kostte werkgevers erg veel geld. Maar door de wet werk en zekerheid, ingegaan in juli 2015, is het simpelweg makkelijker en goedkoper voor een werkgever om je te ontslaan."

"De traditionele ontslagvergoeding is veranderd in een transitievergoeding. Die is maximaal 75.000 euro, of een bruto jaarsalaris als dit meer is. Dit is voor werknemers die al 25 of 30 jaar in dienst zijn vaak minder dan een ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule."

Lees ook: Zo hoog is de transitievergoeding voor vijftigplussers

Een personeelsdossier bijhouden

Er zijn nu twee routes voor ontslag. Word je ontslagen omdat het niet goed gaat met het bedrijf, of omdat je langdurig arbeidsongeschikt bent, dan loopt het via het UWV Werkbedrijf. Ontslag om andere redenen moet via de kantonrechter.

De nieuwe wet heeft de werknemer simpelweg kwetsbaarder gemaakt. Maar ook al is ontslag het voor de werkgever eenvoudiger en goedkoper geworden, het is ook niet zo dat hij zomaar van je af kan komen, zegt Voler.

"Een werkgever moet een goed dossier over de werknemer opmaken. Vroeger stemde de kantonrechter nog wel eens in met ontslag omdat het niet meer boterde tussen de beide partijen. Nu niet meer. Zonder goed dossier heb je als werknemer een sterkere positie en kun je er meer uit slepen."

Sinds de wet werk en zekerheid is ingevoerd heb je als werknemer ook de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen een ontslag dat het UWV Werkbedrijf of de kantonrechter heeft goedgekeurd. Wel brengt dit juridische kosten met zich mee.

Lees ook: Sollicitatiegesprek? Bereid je voor op deze vragen.

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›