IEXGeld

Dossiers

Profiel

Miljoenennota 2017: dit weten we tot nu toe

Geheel volgens traditie is de Miljoenennota uitgelekt. Vorige week schreven we al over de koopkrachtplaatjes voor het nieuwe jaar, nu weten we meer.

De centrale boodschap van de Miljoenennota, die volgende week dinsdag op Prinsjesdag officieel wordt gepresenteerd: Nederland staat er beter voor.

De overheidsfinanciën zijn in balans, staat in de stukken. Wat is er tot nu toe allemaal bekend? Een opsomming.

Lees ook: Hoeveel ga jij er volgend jaar op vooruit?

Dit staat er in de Miljoenennota 2017

  • De economie groeit met 1,7%. Dat is net zoveel als dit jaar, schrijft De Telegraaf. Het is iets meer dan vorige maand, vóórdat de begroting voor 2017 werd afgerond door het kabinet, werd voorspeld (namelijk: een groei 1,6%).

  • Die groei is deels te danken aan stijgende uitgaven van huishoudens: de consumptie van huishoudens stijgt van 1,3% naar 1,8%. De inflatie stijgt naar 0,5%. Gemiddeld stijgt de koopkracht met 1,1%.

  • De werkloosheidscijfers voor 2017 zijn beter dan eerder voorspeld. Dat blijkt uit doorberekeningen van Centraal Planbureau (CPB). De verwachting is dat er volgend jaar 555.000 mensen werkloos zijn (tegenover wat er was voorspeld: 560.000 mensen).

  • Het eigen risico in de zorg blijft net zo hoog als dit jaar: 385 euro. De zorgpremiesworden waarschijnlijk hoger. Verwacht wordt dat dit een verschil van ongeveer 3,5 euro zal zijn, wat zorgt voor een gemiddelde zorgpremie van 103 euro.

Lees ook: Dit is het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage

  • Er gaat 115 miljoen euro naar het bedrijfsleven, schrijft De Telegraaf. Dat geld wordt in onder andere het arbeidsongeschiktheidsfonds gestopt. Daardoor kunnen werkgeverspremies omlaag.

    Het kabinet kondigt bovendien aan met een plan voor een nationale financieringsinstelling te komen, om het bedrijfsleven te stimuleren om te investeren.

  • Er wordt 650 miljoen euro uitgetrokken voor veiligheid. Het ministerie van Volksgezondheid krijgt 400 miljoen euro om onder andere een bezuiniging op de ouderenzorg weg te werken.

    Naar het onderwijs gaat 200 miljoen euro, er gaat 10 miljoen naar cultuur. Tot slot wordt er nog 150 miljoen euro uitgetrokken voor armoedebestrijding.

Prinsjesdag 2016: Hier houden we je op de hoogte

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›