IEXGeld

Dossiers

Profiel

Werkgeversverklaring nodig bij je hypotheekaanvraag? Straks niet meer.

Als je een hypotheek wilt afsluiten heb je een werkgeversverklaring nodig. Daar staat in wat je verdient en wat voor dienstverband je hebt. Belangrijk voor de bank, want die wil zoveel mogelijk zekerheid hebben en er van op aan kunnen dat jij straks je hypotheeklasten kunt betalen.

Maar met die verklaring gaat best vaak iets verkeerd. De Hypotheker en Florius ontdekten dat de gemiddelde woningkoper het document 2,4 keer moet aanvragen, voordat alles klopt en het dus wordt geaccepteerd door de bank. Dat levert ergernis én vertraging op. Niet iets waar je op zit te wachten als je de koop van een huis rond wilt maken.

Waarom het fout gaat? Er zijn veel regels aan verbonden. De verklaring mag maar door één persoon worden beschreven, alles moet in dezelfde kleur worden genoteerd, soms moeten er stempels op worden gezet, schrijft RTL Nieuws.

Lees ook: Dit moet je weten als je een hypotheek gaat afsluiten

Een digitaal document

Om het allemaal eenvoudiger te maken is een aantal banken en brancheorganisaties gestart met een proef waarin gebruik wordt gemaakt van een digitaal document met gegevens over je arbeids- en loonverleden. De informatie komt rechtstreeks van het UWV; via mijnuwv.nl kun je als woningkoper een document opvragen dat de werkgeversverklaring overbodig maakt.

Je hebt zelf de keuze of je hier gebruik van wilt maken, meldt NU.nl. Wel is de proef voorlopig alleen toegankelijk voor mensen in loondienst die hun hypotheek aanvragen bij een van de deelnemende banken (Rabobank, Florius, bijBouwe), schrijft DFT.

De pilot zal na een aantal maanden worden geëvalueerd, later mogen ook andere geldverstrekkers ermee aan de slag gaan.

Als het aan de initatiefnemers ligt, wordt het binnen drie jaar mogelijk om een hypotheek aan te vragen zonder dat er nog fysieke documenten nodig zijn. Als aanvrager hoef je dan alleen nog maar toestemming te verlenen voor het gebruik van je gegevens.

Lees ook: De starterslening gaat op de schop

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›