IEXGeld

Dossiers

Profiel

De bank als bewaarder van jouw identiteit?

We verwelkomen een nieuwe columniste op IEXGeld: Madelon Vos (21), studente Small Business and Retail Management. Op haar zestiende kwam Madelon in aanraking met beleggen, waar ze zich sindsdien dagelijks in verdiept en mee bezig houdt. Naar eigen zeggen is ze altijd op de hoogte van de bewegingen op de financiële markten.

Madelon schrijft graag over beleggen in het algemeen, over Bitcoin en blockchain, banken en economische trends. Dat doet ze vanaf nu maandelijks voor IEXGeld. Haar eerste bijdrage lees je hieronder.


Toen in 1993 het internet net in opkomst was, had niemand ooit durven dromen dat het vandaag de dag zo veel voor ons zou betekenen. Tegenwoordig ligt het internet in onze handpalm en kunnen wij elkaar waar ook ter wereld bereiken.

Niet alleen onze wereld werd steeds kleiner, maar ook veel bedrijven merkten dat menig businessmodel door de komst van internet werd bedreigd. Ook banken kwamen niet onder de technologische vooruitgang uit en waren genoodzaakt om stappen te maken.

Sinds begin 2000 hebben zij het internet dan ook (moeten) omarmen met innovaties als internetbankieren en het online aanbieden van producten. Nu wordt bankieren via een smartphone-app door veel klanten als de normaalste zaak van de wereld beschouwd.

En de ontwikkeling van nieuwe technologieën gaat verder. En dat gebeurt sneller dan ooit. De bancaire sector maakt sinds kort plannen rond het omarmen van een revolutionaire technologie: blockchain.

Banken en blockchain

Blockchain-technologie wordt gezien als de grootste technologische innovatie sinds de komst van internet. Het is de technologie achter de welbekende 'cryptocurrentie' Bitcoin, een digitaal betaalmiddel.

Blockchain als technologie is niet heel eenvoudig uit te leggen, maar kort gezegd maakt het het onder andere mogelijk om transacties uit te voeren zonder tussenkomst van banken. Daarmee is de Bitcoin als munt decentraal - er is bij betalingen geen centrale controle van een bank bij nodig.

Nu rijst natuurlijk de vraag: is er dan nog wel toekomst voor de banken? Als een nieuwe, digitale, decentrale munt markt kan winnen? Als het aan de banken ligt, is het antwoord op deze vraag een overduidelijke ja. Voor velen lijkt Blockchain juist een uitkomst, in plaats van een bedreiging.

Het vraagt wel een aanpassing van hun businessmodel. Ik denk dat banken in de toekomst niet volledig meer in hun huidige vorm bestaan. Maar niet op een negatieve manier: blockchain kan alles - zoals betalingsverkeer - effectiever, efficiënter, sneller en vooral veiliger maken.

Lees ook: Heeft iedereen straks een hypotheek van cryptogeld?

De klant sneller en effectiever bedienen

In Nederland is ING vorig jaar als de eerste Nederlandse bank gestart met een op blockchain gericht initiatief. Daarbij zijn dertig banken de technologie achter Bitcoin gaan onderzoeken.

Voor ING kan blockchain mogelijkheden bieden om jou als klant sneller en effectiever te bedienen. Denk aan de mogelijkheid om vierentwintig uur per dag binnen enkele seconden transacties te doen, die direct worden geverifieerd en afgehandeld. Ook snellere buitenlandtransacties zijn een mogelijkheid.

Daarnaast kan blockchain het online bankieren volgens ING een stuk veiliger maken. Dit omdat het een open 'grootboek' is, waarbij alle transacties kunnen worden nagetrokken. Inmiddels werken de banken uit het genoemde initiatief samen met meer dan vijftig fintech-bedrijven met een frisse kijk op blockchain.

De bank als bewaarder van je identiteit

ING zal niet de enige zijn die kijkt hoe kan worden ingespeeld op de nieuwe technologie. In een wereld met slimme digitale valuta als Bitcoin zullen ze misschien ook wel moeten. Om zelf onmisbaar te blijven zullen ze meer voordelen moeten bieden dan wat Bitcoin momenteel doet. Ze moeten iets extra's (blijven) toevoegen.

Eén van de meest voor de hand liggende mogelijkheden die ik voor de bancaire sector zie, is dat ze niet zozeer - of alleen - bewaarders van ons geld zijn, maar wel van onze identiteit. Hiermee creëren ze een extra verdienmodel.

Met identiteit wordt dan bedoeld dat het niet gaat om wie je bent, maar om het bewijs dat je een echt persoon bent. Bedrijven willen vaak weten of je iets kunt (rijbewijs) of dat je iets mag (alcohol). Dit wordt pseudonimiteit genoemd. Ik zie voor me dat een bank of financiële toezichthouder jouw identiteit voor je zal bewaren, in de vorm van een private key.

In dit scenario zal de bank goedkeuring verlenen voor het doorgeven van jouw identiteit of pseudonimiteit aan derden, bijvoorbeeld aan een supermarkt. Zo kan het gebeuren dat de bank tijdens het doen van een betaling toestemming aan de supermarkt verleent om te weten te komen of jij iets mag kopen (alcohol). Zo'n constructie is mogelijk met blockchain.

Check ook: Een cashloze samenleving, da's best een raar idee.

Nieuwe manier van bankieren

Hoe deze technologie uiteindelijk achter de schermen eruit komt te zien is nog enigszins afwachten. Dit blijkt uit de verklaring van Mark Bultenhek van ING, tijdens een interview op de Dutch Blockchain Conference: "The technology on it's own is fantastic, but to make sure it works across the industry that's were the hard part comes in."

Ook ING gaf al aan dat - als de experimenten met bitcoin succesvol blijken - de klant er waarschijnlijk pas echt iets van gaat merken als relevante partijen op de markt gaan samenwerken, hoewel een bank natuurlijk al wel kan kijken hoe het de eigen processen kan verbeteren.

Hoe je het ook went of keert, ik denk dat er uiteindelijk een compleet nieuwe manier van bankieren zal ontstaan. Blockchain heeft de mogelijkheid om de wereld te veranderen. Het is nu nog iets te vroeg, maar ik denk dat het gaat komen.

Zoals Neelie Kroes verwoordde tijdens de laatste blockchain conference: "We could give the future a helping hand, not by beating each other, not by blocking each other, but working together, shoulder by shoulder, to make the Netherlands a frontrunner in Blockchain technology."

Lees ook: Fintech: wat is het en wat betekent het voor jou?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›