IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit moet je weten over dividendbeleggen

Dividendbeleggen is erg populair, zeker nu de rente op de spaarrekening zo laag staat. Maar er zijn wel dingen die je moet weten als je in dividend wilt beleggen. Morningstar zette er tien op een rij.

Lees ook: Vier mythes over dividendbeleggen

1. Dividend bepaalt voor een groot deel je rendement

Het uiteindelijke rendement dat je behaalt als belegger bestaat uit drie dingen: koerswinst, dividendrendement en in het geval dat je belegt buiten de eurozone: stijgende valuta's. Beleggers denken vaak dat zij het meeste rendement uit koerswinst halen, maar op de lange termijn blijkt dat dividend een cruciale rol speelt.

De kracht van dividend wordt vooral op de lange termijn duidelijk, als beleggers het ontvangen dividend herinvesteren. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 40% van het totale rendement uit dividend, dividendgroei en het herinvesteren van dividend komt.

Lees ook: Dit is de kracht van rente-op-rente

2. Dividend is geen vanzelfsprekendheid

Om dividend te kunnen krijgen moet je als belegger aandelen van een bedrijf hebben dat dividend uitbetaalt. De hoogte van het dividend staat niet vast, behalve bij preferente aandelen. Het management van het bedrijf kan ook besluiten om geen dividend uit te betalen, bijvoorbeeld omdat het de afbouw van schulden of het investeren in nieuw onderzoek belangrijker vindt.

3. Dividend komt in verschillende vormen en niet altijd op dezelfde momenten

Je kunt als aandeelhouder je dividend betaald krijgen in geld (cash dividend), maar je kunt ook extra aandelen van het bedrijf krijgen (stock dividend). Met het uitbetalen van dividend in geld laat een bedrijf zien dat het er goed voorstaat.

Maar het uitbetalen van dividend door beleggers meer aandelen te geven is een zwakker signaal. Want door meer aandelen uit te geven, daalt de winst per aandeel.

Daarnaast kan de frequentie verschillen waarmee dividend wordt uitbetaald. Veel Amerikaanse bedrijven betalen elk kwartaal een plukje winst uit en veel Europese twee keer per jaar.

Ook bestaat er een verschil tussen een normaal dividend en een speciaal dividend. Een normaal dividend komt voort uit de winst die een bedrijf maakt. Een speciaal dividend kan worden uitgekeerd wanneer er overtollig kasgeld is na bijvoorbeeld de verkoop van een bedrijfsonderdeel.

Lees ook: Beleggen voor later: dividend is your friend

4. Hoge uitbetalingen zijn een rode vlag

De pay-out ratio geeft het percentage van de winst aan dat als dividend wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders en ligt tussen 0 en 100%. Als een bedrijf een hoger percentage betaalt dan wat aan winst is gemaakt, is het verstandig te kijken hoe dit zit. Als bedrijven meer uitkeren dan dat ze aan winst maken dan is dat dividend niet duurzaam voor de lange termijn. Het kan eenmalig geen kwaad, maar pas er wel mee op.

5. Veel dividend is niet altijd aantrekkelijk 

Een dividend van 10% ziet er op papier aantrekkelijk uit, maar is het dat wel echt? Het is maar de vraag of dat plukje winst daadwerkelijk uitbetaald wordt. Genoeg voorbeelden van bedrijven die een hoog dividend boden, maar uiteindelijk aankondigden om hun dividend te verlagen. Telecomaanbieder KPN is hier een goed voorbeeld van, schrijft Morningstar.

Er is nog een reden waarom een hoog dividend niet positief hoeft te zijn. Sommige critici zeggen dat er bedrijven zijn die niets productiefs hebben om hun overtollig kasgeld in te investeren en daarom dividend uitkeren om aandeelhouders binnenboord te houden.

6. Dividendbetalers en dividendgroeiers

Dividenduitbetalende aandelen zijn in te delen in twee typen. Er zijn aandelen die een hoog dividendrendement bieden, maar waar de groei vrij beperkt is (dividendbetalers). Aan de andere kant zijn er aandelen die een laag rendement bieden, maar die elk jaar meer winst uitkeren aan de aandeelhouders (dividendgroeiers).

Dividendbetalers hebben doorgaans een stabiel bedrijfsmodel waardoor ze een redelijk voorspelbare kasstroom genereren. Doordat ze goed zicht hebben op geld dat er binnenkomt, kunnen ze een hoog dividend uitbetalen.

Dividendgroeiers zijn opportunistischer van aard. Deze bedrijven zijn vaak minder volwassen en bevinden zich vaak in cyclische sectoren, zoals de IT-sector. Microsoft en Apple zijn goede voorbeelden hiervan.

7. Opkomende landen drijvende kracht achter dividendgroei

Amerika en Europa hebben een lange traditie in het uitbetalen van dividend, maar de groei van dividendbetaling komt vooral uit opkomende markten. Van iedere 7 dollar die er wereldwijd wordt uitgekeerd aan dividend, komt 1 dollar uit opkomende landen.

In 2009 keerden de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) 34,7 miljard dollar uit. In 2013 was dat al gestegen naar 80,9 miljard dollar. Vooral China was daar verantwoordelijk voor, doordat Chinese bedrijven hun dividenden met 156% opschroefden.

Check ook: Herbeleg je dividend (en meer tips voor succes op de beurs)

8. Duurzamer dan inkoopprogramma's

Wil het management van een bedrijf geld teruggeven aan aandeelhouders, dan kan dividend worden uitbetaald. Maar ook kunnen er aandelen worden teruggekocht. Bij dat laatste wordt het aantal uitstaande aandelen verkleind, waardoor de winst per uitstaand aandeel toeneemt: meer waarde voor aandeelhouders.

Dividend uitbetalen is een overtuigender signaal van bedrijven dat het goed gaat. Eigen aandelen inkopen kan gedaan worden met het geld dat over is na het uitbetalen van dividend, maar het verschilt hoeveel geld er dan nog over is en de prijs van het aandeel schommelt. Dus de hoogte van de inkoop en de frequentie ervan zijn niet stabiel.

Dividend is veel duurzamer. Bedrijven zullen er alles aan doen om het dividend dat ze uitbetalen ook te handhaven en het liefst verhogen ze het.

9. Dividendaandelen bieden bescherming tegen inflatie

Inflatie zorgt ervoor dat geld minder waard wordt. Voor beleggers die een inkomen halen uit hun beleggingen, is het dan ook van belang om dit inkomen minimaal mee te laten groeien met de inflatie. Dan blijft de koopkracht gelijk. Morningstar schrijft dat dividendaandelen historisch gezien redelijk goed in staat zijn gebeleken de inflatie bij te benen.

10. Dividend-aristocraten

Er zijn aardig wat bedrijven die een lange historie hebben in het uitbetalen van dividend en de meesten daarvan zitten in Amerika. Zo bestaat er het bedrijf Stanley Black & Decker dat al sinds 1877 dividend uitbetaalt. Maar je hebt ook oliegigant ExxonMobil (1882) en Coca-Cola (1893).

Je kunt in deze 'oude' dividendbedrijven beleggen via de ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF. Alleen bedrijven die al vijfentwintig jaar jaarlijks hun dividend hebben verhoogd, komen in aanmerking voor deze ETF.

Lees ook: Langetermijnbeleggen is niets doen

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Wordt 2024 het jaar van de opkomende markten?

Dalende rentes zullen opkomende markten goed doen, is de verwachting. Lees verder ›