IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoe ik op jonge leeftijd beleggingsdeskundige werd

Bedrijfskundestudent Tom Kuiten verloor al op zijn achttiende zijn hart aan de beleggingswereld. In acht jaar tijd leerde hij de fijne kneepjes van het beleggen, schrijft hij zelf analistenrapporten en adviseert hij vrienden en kennissen over de beurs.

"De beleggingswereld is dynamisch en boeiend, iedere beursdag is anders," antwoordt de inmiddels 26-jarige Tom op de vraag wat hem zo trekt aan beleggen.

In 2008 begon hij op advies van zijn oom zich te verdiepen in beleggen door veel boeken en artikelen te lezen. "Op deze manier kreeg ik de basisbeginselen van beleggen onder de knie."

Voor zichzelf analyseerde hij vervolgens per sector diverse bedrijven en keek hij naar de potentie en waardering van de fondsen. Op basis van jaarverslagen, aandeelhoudersvergaderingen en analistenrapporten ontwierp hij eigen modellen die hij toepaste op de aandelen. Voldeden de aandelen aan zijn criteria, dan zou hij erin investeren.

Het liefst gaat hij op zoek naar bedrijven die nog niet op de radar van de markt staan. Zo ontdekte hij de potentie van bedrijven als ASML en DSM, maar ook van kleinere fondsen als Amsterdam Commodities (Acomo).

Lees ook: Negen tips voor succesvol beleggen in aandelen

Belangrijke lessen

De eerste stappen in de beleggingswereld waren niet altijd makkelijk. "In het begin laat je nog heel erg je emoties meespelen. Daar liet ik me nog wel eens door leiden. Dat moet je echt leren uitschakelen."

Dat is ook meteen zijn meest belangrijke les voor beginnende beleggers: de emoties onder controle houden, zeker als iedereen koopt of verkoopt. Tom heeft gedurende de jaren geleerd niet de kudde achterna te lopen en juist op eigen kracht en op basis van zijn eigen analyses aankopen te doen. "Laat je niet leiden door wat iemand zegt."

Ook kijkt hij niet te veel achterom. "Van fouten kun je leren, maar wanneer je teveel naar het verleden kijkt, kan je dat beperken in de toekomst."

Verder leer je de kneepjes van beleggen vooral door het te doen, zo is de jonge belegger van mening. "Koop de aandelen die je interessant vindt en wacht niet op een daling in de prijs die mogelijk nooit gaat komen. Dan mis je misschien de boot."

Inmiddels heeft Tom al veel bereikt. Hij breidde zijn kennis uit, ontmoette veel mensen uit de beleggingswereld door aandeelhoudersvergaderingen en seminars te bezoeken. Rendementen van 20% per jaar zijn voor hem niet onmogelijk.

Het beursvirus heeft hem geraakt. "Ik sta ermee op en ga ermee naar bed." Hij wil iedere dag van de week wel met beleggen bezig zijn.

Lees ook: Beleggen gaat beter als emoties geen rol spelen

Eigen vermogensbeheerder

Zijn droom is uiteindelijk om een eigen vermogensbeheerder op te zetten. De grootste uitdagingen die hij daarbij ziet? "Om je eigen vermogensbeheerder te starten, moet je je wel kunnen onderscheiden. Je moet iets te bieden hebben."

Tom heeft nog niet exact voor ogen hoe hij deze uitdagingen kan aangaan, maar weet wel dat rendement uiteindelijk zijn belangrijkste doel is. "Ook de focus op digitaal vind ik interessant, omdat dit de kosten van vermogensbeheer kan drukken."

Lees ook: Zeven geboden voor zelfbeleggers

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›