IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit verandert er op 1 juli in je portemonnee

De overheid voert elk jaar op 1 januari en 1 juli maatregelen door die invloed hebben op de portemonnee van veel Nederlanders. Op 1 juli van dit jaar is dat niet anders. In onderstaande opsomming vind je een belangrijke greep uit de wijzigingen. Lees 'm even goed na, zodat je weet wat je te wachten staat.

Meevallers

1. Minimumloon omhoog

Het minimumloon stijgt met 0,83% naar 8,87 bruto per uur. Daarmee komt het loon in totaal uit op 1537,20 euro per maand. Het minimumjeugdloon stijgt ook, maar dat is afhankelijk van je leeftijd.

2. AOW en uitkeringen omhoog

De uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en pensioen stijgen mee met het minimumloon. Een volledige AOW-uitkering voor alleenstaanden bedraagt vanaf 1 juli bruto 1.144,72 euro per maand. AOW'ers die samenwonen krijgen per maand 788,81 euro bruto per persoon.

3. Bij meer banken kun je je rente middelen

Vanaf 1 juli gaat Rabobank rentemiddeling aanbieden en ABN AMRO vanaf deze zomer. Rentemiddeling kan een manier zijn om je hypotheekkosten omlaag te brengen. Bij rentemiddeling krijg je een nieuwe rentevaste periode, waarbij de eerder afgesproken rente wordt gemiddeld met de actuele marktrente. Die is in 2016 enkele procenten lager dan bijvoorbeeld in 2010.

Je betaalt echter ook een boeterente om je rente te laten middelen en dit wordt opgenomen in je nieuwe rentepercentage. In verband met die boete is het niet voor iedereen interessant om de rente te middelen. Bespreek dit met een adviseur.

4. Bellen in het buitenland goedkoper

Goed nieuws voor de fanatieke bellers die ook veel over de grens komen. De maximale prijzen voor bellen en internetten in het buitenland worden ook verlaagd. Als je buiten Nederland belt mag het tarief per minuut inclusief BTW maximaal 0,0605 euro meer zijn dan in Nederland. Ook 1 mb data mag maar 0,0605 euro extra kosten.

5. Energiemaatschappijen verlagen hun variabele tarieven

Als je een energiecontract hebt met een variabel tarief, dan mag de vlag uit. Vanaf 1 juli verlagen energiemaatschappijen namelijk hun variabele tarieven. Dat scheelt een gemiddeld huishouden al gauw zo'n 100 euro per jaar, schreven we eerder al.

Lees ook: Heb je een energiecontract met variabel tarief? Dan wordt je rekening lager.

Tegenvallers

1. Kinderbijslag stijgt niet mee met inflatie

Normaal verhoogde de overheid de kinderbijslag altijd twee keer per jaar, afhankelijk van hoe hoog de inflatie is. De kinderbijslag is begin dit jaar verhoogd, maar dat gebeurt op 1 juli niet nog een keer. De prijzen in de winkels stijgen dus wel, maar de kinderbijslag stijgt op 1 juli niet navenant mee.

2. Maximale duur WW omlaag

Sinds het begin van 2016 gaat de maximale WW-duur omlaag. Elk kwartaal gaat er één maand vanaf. Dus vanaf 1 juli krijg je nog maximaal 35 maanden een WW-uitkering. Je hebt recht op een WW-uitkering als je in de laatste drie jaar minstens 26 weken hebt gewerkt.

3. Verhoging huurprijs

Veel Nederlanders hebben moeite om hun huur te betalen en daar komt na 1 juli geen verbetering in. De meeste verhuurders verhogen namelijk vanaf dan de huur. De overheid stelt de maximale huurverhoging vast en die hangt af van je inkomen. Als je minder dan 34.678 euro verdient, is de maximale verhoging 2,1%. Verdien je 34.678 euro tot 44.360 euro, dan is het maximum 2,6%. Verdien je meer dan 44.360 euro dan mag de huur met maximaal 4,6% stijgen.

4. Boete voor zwartspaarders hoger

Spaar je zwart - wat overigens niet mag! - dan moet je extra oppassen. De boete gaat vanaf 1 juli namelijk van 60% over de te betalen belasting naar 120% als je jouw verborgen spaargeld vrijwillig meldt aan de fiscus. Meld je het niet vrijwillig? Dan blijft de boete 300% over de betalen belasting en wordt je mogelijk strafrechtelijk vervolgd, schreven we hier al eens.

Lees ook: Zwartspaarders, let op: de boete wordt verdubbeld

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›