IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze veertien fouten worden op LinkedIn vaak gemaakt

Een goed en compleet LinkedIn-profiel is van groot belang als je een goede indruk wilt maken op potentiële werkgevers. Slim netwerkgedrag ook. Op Business Insider wijst Kim Brown, verantwoordelijk voor het aannemen van studenten en personeel voor de Amerikaanse universiteit Syracuse, je op fouten die vaak worden gemaakt op LinkedIn. Hieronder vind je er veertien. Voorkom ze!

Lees ook: Tien tips voor een krachtiger LinkedIn-profiel

1. Spelfouten

Als je jouw cv opstuurt naar het bedrijf waar je voor wilt werken, zorg je ervoor dat er geen spelfouten in staan. Gebruik diezelfde zorgvuldigheid ook voor je LinkedIn-profiel. Brown ziet vaak spelfouten in bedrijfsnamen, functieomschrijvingen en zelfs in eigen namen.

2. Je hebt geen profielfoto

Profielen met een foto hebben een veel grotere kans om uitgekozen te worden door iemand die nieuw personeel zoekt dan een profiel zonder, blijkt uit verschillende studies. LinkedIn zelf zegt ook dat de kans veertien keer groter is dat je profiel bekeken wordt als je een foto gebruikt. Wat houdt je tegen?

3. Je gebruikt verkeerde foto's

LinkedIn is geen Facebook. Zet daarom geen persoonlijke foto's op LinkedIn van bijvoorbeeld jou met je partner. Link ook niet naar je Facebook-profiel. Het beste is om deze twee profielen gescheiden te houden.

4. Je gebruikt geen groepen

LinkedIn is perfect om te netwerken, maar het sturen van een bericht naar een onbekende is raar. Als jullie allebei in een groep op LinkedIn zitten, helpt dat om het ijs te breken, aldus Brown.

5. Je doet onpersoonlijke aanvragen

Als je wilt connecten met iemand op LinkedIn, staat er standaard de tekst: "I'd like to add you to my professional network on LinkedIn." Neem een paar minuten om dat te personaliseren. Schrijf bijvoorbeeld waar jullie elkaar van kennen of waarom je wilt connecten. Dan word je waarschijnlijk eerder geaccepteerd.

6. Je hebt geen unieke Linkedin-url

Als je jouw LinkedIn-profiel doorstuurt in bijvoorbeeld een mail dan ziet het er heel raar uit met allemaal cijfers. Je kan de url van je profiel aanpassen naar bijvoorbeeld linkedin.com/in/jaaptenhoeve. Ga om dit aan te passen naar edit profile. Klik op het symbooltje naast je url, onder je foto.

7. Je vult geen samenvatting in

De samenvatting is erg belangrijk als je hoog wilt scoren in zoekresultaten. Schrijf er dus een en zet er zoektermen in die te maken hebben met de baan jij ambieert.

Lees ook: Je sollicitatiegesprek: dit zijn de do's en don'ts

8. Je voegt vaardigheden toe die LinkedIn niet herkent

Het toevoegen van vaardigheden is een prima manier om jezelf te profileren en jezelf beter vindbaar te maken. Maar als je vaardigheden toevoegt die LinkedIn niet kent, dan heeft het weinig zin. Als je een vaardigheid toevoegt, moet het in beeld komen in het drop-down menu.

9. Je hebt geen goede aanbevelingen

Recente aanbevelingen van personen met een goede reputatie zijn goud waard, helemaal als ze over specifieke vaardigheden gaan en dus niet te algemeen zijn.

10. Je post niks

Na het invullen van je profiel is je LinkedIn-leven niet voorbij. Het is belangrijk om je netwerk op de hoogte te houden van je professionele leven. Bijvoorbeeld door middel van met updates, foto's en comments. Doe dat eens per week, raadt Brown aan. Je kunt ook als een expert overkomen door over bepaalde onderwerpen goede posts te schrijven.

11. Je onderhoudt geen contact met je netwerk

Als mensen op LinkedIn eenmaal een connectie hebben dan hebben ze daarna zelden nog contact met elkaar. Onder het 'connections-balkje' maakt LinkedIn het heel simpel om in contact met mensen te blijven. Je kunt ze feliciteren met een mijlpaal op het werk of met een nieuwe baan.

12. Je voert geen geheugensteuntjes in

Als je met iemand connect op LinkedIn kun je invullen waar je iemand van kent en wat zijn interesses zijn. Je kunt zelfs herinnerd worden dat je over bijvoorbeeld een week of een maand met hem of haar contact moet opnemen. Dit is alleen voor jou zichtbaar, dus maak je geen zorgen.

13. Je slaat je contacten niet op

Als je je inloggegevens van je LinkedIn-account kwijtraakt, verlies je jouw contacten ook. Je kunt makkelijk je contacten exporteren naar een Excel-bestand met hun naam, functie en contactgegevens. Ga weer naar het connections-balkje: daar vind je een optie om je contacten te exporteren.

14. Je gebruikt niet de juiste zoektrucjes als je zoekt naar een baan

Als je advanced search gebruikt bij het zoeken naar een baan, vind je veel relevantere kansen dan als je gewoon wat globaal zoekt. Je kunt zoeken op trefwoord, industrie, locatie en meer. Niet alleen op bedrijf of persoon.

Lees ook: Dit moet je (niet) zeggen tijdens een sollicitatiegesprek

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›