IEXGeld

Dossiers

Profiel

Veertien dingen die je beter tweedehands kunt kopen

Nee, ondergoed en sokken kun je het beste maar gewoon nieuw kopen, dat spreekt voor zich. Maar sommige spullen kun je juist beter tweedehands kopen en daarmee bespaar je al gauw honderden - zo niet duizenden - euro's. Dit zijn er veertien.

1. Studieboeken

Honderden euro's kosten studieboeken vaak en dat terwijl je deze boeken meestal maar een kwartaal of soms zelfs maar een paar lessen gebruikt. Als je deze tweedehands aanschaft, kun je een aardig bedrag besparen. Via Marktplaats en Bol, bijvoorbeeld, zijn veel tweedehands studieboeken te vinden.

Check ook: Vijf manieren om te besparen tijdens je studie

2. Kinderkleding

Kinderen groeien als kool en daarom kan je nieuw gekochte kinderkleding altijd binnen de kortste keren weer weggooien (of: verkopen!). En als ze nog passen heb je grote kans dat er gaten of onverwijderbare vlekken in komen. Koop dus tweedehands bij de vele tweedehands (kinder)kledingwinkels in Nederland.

3. Auto's

Als je een nieuwe auto van het parkeerterrein rijdt dan is deze gelijk al 20% minder waard. Je bent dus een dief van je eigen portemonnee als je een auto nieuw koopt. Overtuigd? Laat je tweedehands auto tijdens de aankoop bij een onafhankelijke garage in de buurt onderzoeken. Daar betaal je dan wel 100 of 200 euro voor, maar dan weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt.

Check ook: Voor een tweedehands auto moet je in Duitsland zijn

4. Witgoed

Marktplaats staat vol met prima tweedehands wasmachines, koelkasten en drogers. Die kun je dus prima tweedehands kopen en daar spaar je aardig wat geld mee uit.

5. Juwelen

De winkels van dure juweliers zien er prachtig uit, maar daar kosten de nieuw gemaakte juwelen gigantisch veel geld. Tweedehands gaan juwelen echt voor een fractie van de prijs weg. Kijk dus vooral eens rond op Marktplaats.

6. Muziek en spelletjes

Er is geen goede reden om de volle prijs voor DVD's, Blu-Rays of videospellen te betalen. Marktplaats is je vriend.

7. Bruidsjurk

Als het goed is trouw je maar één keer in je leven. Is het dan slim om voor die ene dag duizenden euro's voor je droomjurk uit te geven of kun je net zo goed diezelfde jurk tweedehands kopen voor onder de duizend euro, omdat-ie één keer is gedragen? Vul zelf maar in.

8. Meubelen

Een matras moet je niet tweedehands kopen, maar mooie lampen of een prachtige tafel kun je prima tweedehands aanschaffen. Dan hoeft het ook allemaal niet zoveel te kosten.

Lees ook: Vier dingen om op te letten als je online iets koopt

9. Speelgoed

Heel veel gezinnen willen elk jaar van hun speelgoed af. Dan kun je er de donder op zeggen dat je voor heel schappelijke prijzen prachtig tweedehands speelgoed kunt kopen voor je kinderen.

10. Fiets

Het spreekt voor zich dat je ook zeer degelijke fietsen tweedehands kunt aanschaffen. Nieuw kopen is nergens voor nodig.

11. Fitnessartikelen

Of je nou een fitnessverslaafde bent of pas net met sporten begint: het kopen van nieuw fitnessspullen is geldverspilling. Dumbells, bijvoorbeeld, hebben geen houdsbaarheidsdatum.

12. Gereedschap

Gebruik je jouw gereedschap maar af en toe in en rondom het huis? Dan hoef je echt niet die dure boormachine bij de bouwmarkt te kopen. Schaf 'm gewoon tweedehands aan. Scheelt je aardig wat knaken.

13. Instrumenten

Wil je beginnen met een nieuwe hobby of denkt je kind muziek maken leuk te vinden? Koop tweedehands. Helemaal als je kind nog niet zeker weet of hij of zij het wel leuk vindt.

14. Zwangerschapskleding

Buiten de paar maanden dat je zwanger bent, ga je de zwangerschapskleding natuurlijk niet veel aandoen. Geef dat kledinggeld dan liever uit aan nieuwe kleding die je altijd kunt dragen.

Lees ook: Koop deze zeven dingen tweedehands en bespaar

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›