IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo check je of je genoeg vakantiegeld krijgt

Werknemers moeten hun vakantiegeld - dat in mei voor de meeste Nederlanders wordt uitbetaald (soms in juni) - controleren, waarschuwt vakbond CNV Vakmensen.

Er wordt namelijk af en toe een verkeerd bedrag uitgekeerd. Dat komt vooral voor bij werknemers die onregelmatig werken, citeert RTL Nieuws de voorzitter van de vakbond, Piet Fortuin.

Vakantiegeld is namelijk gebaseerd op je loon en als er iets verkeerd gaat met je loon dan klopt het vakantiegeld dat je krijgt ook niet. Wie onregelmatige uren werkt, of bijvoorbeeld een contract heeft met minimale uren, moet extra opletten, aldus CNV Vakmensen tegenover de nieuwszender.

Check ook: Acht opvallende onderhandelingstips voor een hoger salaris

Controleren of het bedrag klopt

Om te controleren of je vakantiegeld klopt, moet je eerst weten hoe het vakantiegeld wordt berekend.

  • Het is in de meeste gevallen 8% van je brutoloon en het wordt berekend over alle gewerkte uren tussen 31 mei van het afgelopen jaar tot 1 juni van het huidige jaar. In je cao staat hoeveel procent van je bruto loon je krijgt.

  • Daarnaast vallen er naast het loon nog een aantal posten onder. Zo tellen deze posten mee: provisies, gevarengeld en prestatietoeslagen.

  • Datzelfde geldt niet altijd voor overuren. Kijk daarvoor goed in je cao, want daar staat in hoe er met overuren wordt omgegaan.

  • De 13e maand of eindejaarsuitkering mag je niet bij het bedrag optellen.

Voor het gemak gaan we ervan uit dat je elke maand 2.000 euro verdiende. 8% daarvan is 160 euro per maand. Ofwel: 1.920 euro over het hele jaar is wat je bruto aan vakantiegeld krijgt.

Lees ook: Hoeveel (bruto) vakantiegeld krijg jij? Check deze tool.

Belasting betalen over je vakantiegeld

Maar je leest het goed: het is bruto, dus er moet nog belasting over worden betaald. Hoeveel dat is hangt af van de hoogte van je inkomen. Met 2.000 euro per maand is je jaarinkomen 24.000 euro, plus 1.920 euro vakantiegeld maakt dat in totaal 25.920 euro.

Met dat loon val je in de tweede schijf - weet Nibud - waardoor je 40,4% belasting moet betalen en dus 59,6% zelf mag houden. 59,6% van 1.920 euro is 1.144 euro. Dat is het bedrag dat je bijgeschreven krijgt.

Verdien je meer of minder dan 2.000 euro per maand? De belastingschijven zien er zo uit: tot 19.922 euro aan jaarinkomen is het belastingtarief in 2016 36,55%. Van 19.922 euro tot 66.421 euro is het dus 40,4% belasting en verdien je meer dan 66.421 euro, dan betaal je 52% belasting.

Op de website van het Nibud vind je meer informatie over de berekening van het netto vakantiegeld en een handige tabel.

Loon wordt progressief belast

Als je je afvraagt waarom je meer overhoudt van je normale bruto loon dan van je bruto vakantiegeld: dat komt doordat je loon progressief belast wordt en je vakantiegeld niet.

Bij je loon moet je over een deel het lage belastingtarief van 36,55% betalen en over het andere stuk het hogere tarief van 40,4%. Het vakantiegeld wordt volledig belast tegen bijvoorbeeld 40,4% (of meer, als je in de hoogste schijf valt).

Wat als het bedrag niet klopt?

Wat te doen als het bedrag aan vakantiegeld niet klopt? Meestal kun je dat oplossen door het gewoon aan je baas te vertellen, weet RTL Nieuws. Vaak gaat het om een foutje en niet om opzet.

Wil je baas je niet betalen waar je recht op hebt? Dan kun je naar een vakbond gaan, informatie inwinnen bij het Juridisch Loket of naar een advocaat stappen.

Zij sturen een brief waarin uitgelegd wordt waar je recht op hebt en een uiterste datum waarop het bedrag binnen moet zijn, laat jurist Tessa Koning van CNV Vakmensen aan RTL Nieuws weten. Meestal werkt dit. Is dat niet het geval? Dan kun je alsnog een zaak aanspannen bij de kantonrechter.

Lees ook: Een rechtszaak aanspannen, dat regel je online

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›