IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit zijn de smakelijkste beleggingsfondsen van 2016

Beleggers hebben in de eerste drie maanden van 2016 miljarden euro's aan de onderstaande vijf beleggingsfondsen toevertrouwd, schrijft Citywire Investment Research.

Dat vertrouwen zegt overigens niets over hoe goed deze fondsen zijn, of over de rendementen die zijn gemaakt of nog worden gemaakt. Vaak is een bovengemiddeld rendement zelfs de voorbode van een toekomstig minder rendement.

Wat is de aantrekkingskracht geweest van deze fondsen? Wij zochten het uit.

Check ook: Aandelen, fondsen, indextrackers: hier kun je in beleggen

1. JPM Global Macro Opportunities

Waarin belegt dit fonds?

Niet in aandelen, valuta of obligaties, maar in acht belangrijkste thema's, die de wereldeconomie in beweging zetten. Denk aan de lage rente, China of het gebrek aan inflatie, herstel van de groei in Europa. Bij die kernthema's worden beleggingen gezocht die in positieve zin het verschil maken. Dat kan van alles zijn en in ieder denkbaar land. Heel ongedwongen dus.

Waarom was dit fonds zo populair?

Aandelenmarkten jojoën op en neer en spaargeld levert niets op. Beleggers zoeken steeds vaker hun heil bij fondsen die stabiele rendementen in de boeken kunnen zetten, ongeacht de richting die de beurs opgaat. Dit fonds heeft daarin een goede reputatie opgebouwd in de afgelopen jaren.

2. Nordea 1 – Stable Return

Waarin belegt dit fonds?

Er wordt belegd in obligaties en valuta van ontwikkelde landen en landen in ontwikkeling. Het maakt eigenlijk niet uit wat of waar, als zich maar kansen aandienen. Net als bij het genoemde JPM Global Macro Opportunities beleggingsfonds wordt er gestreefd naar stabiele rendementen in mooi en slecht beursweer, maar die belofte is niet in graniet gebeiteld.

Waarom was dit fonds zo populair?

De eerste drie maanden van dit jaar is het extreem onrustig geweest op de beurs. Daardoor hebben beleggingsfondsen die stabiele opbrengsten beloven een streepje voor. En misschien helpt het dat Nordea net als de betrouwbare Volvo uit Zweden komt?

3. Capital Group EM Debt

Dit beleggingsfonds is toch de grote verrassing; obligaties van opkomende landen zijn voor beleggers hetzelfde als exotische waar. In het eerste kwartaal van 2016 is het echter een van de best presterende beleggingscategorieën geweest. En beleggers zijn soms net lemmingen: ze volgen elkaar blind.

4. Old Mutual Global Equity Absolute Return

Waarin belegt dit fonds?

Met name in Amerikaanse, Europese en Japanse aandelen met een sterke voorkeur voor grondstoffenbedrijven, IT–bedrijven en ondernemingen die de consument bedienen. Daarnaast zijn de kaarten gezet op een klein plukje gezondheidszorg, want ziek en oud worden we allemaal.

Waarom was dit fonds zo populair?

Absolute returnfondsen streven naar een stabiel, positief rendement onder alle omstandigheden, maar geven geen garanties. Verliezen worden zoveel mogelijk beperkt en beleggingen die het snelste in waarde stijgen, vermeden. Wat snel stijgt, kan immers hard vallen. Dit fonds heeft het beter gedaan dan het gemiddelde. Spannender kunnen we het niet maken.

5: Pimco GID Global Investment Grade Credit

Waarin belegt dit fonds?

In obligaties die zijn uitgegeven door bedrijven uit de hele wereld waarvan het de verwachting is dat ze niet snel failliet zullen gaan. Europa, Japan en de Verenigde Staten hebben de voorkeur, maar opkomende markten zijn geen verboden gebied.

Waarom was dit fonds zo populair?

Omdat obligaties net als spaargeld weinig rente geven, houden beleggers van beleggingsfondsen, die zicht bieden op rendement. De fondsbeheerders hebben olie- en gasbedrijven tot op het bot ontleed om vast te stellen hoe de lage olieprijs van invloed is op de kredietwaardigheid. En dat heeft zich uitbetaald in de juiste keuzes.

Lees ook: Beleggingsfondsen en ETF's kiezen: zo ga je te werk

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›