IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vijf veelgemaakte beleggingsfouten

Een goede manier om wat meer over beleggen te weten te komen, is door de valkuilen te bestuderen (en daarna natuurlijk te voorkomen).

Misschien denk je bij die term aan kuddegedrag, overmoed en een selectief geheugen bij beleggers. Als dat zo is, ben je eigenlijk al best een eind.

Maar er zijn nog andere obstakels waar je als belegger over kunt struikelen. Morningstar zet er vijf op een rij.

Lees ook: Kuddegedrag, zelfoverschatting, angst: wat is jouw valkuil?

1. Moeilijker is niet beter

Veel beleggers denken: hoe ingewikkelder de beleggingen die ik koop zijn, hoe meer kans ik maak dat ik de markt versla. Maar moeilijke beleggingen zijn helemaal niet nodig in een sterke portefeuille en kosten vaak ook meer.

Een recht-toe-recht-aan-portefeuille met posities in een aandelenfonds, een obligatiefonds en in contanten is vaak al genoeg voor veel beleggers, mits de beleggingen goed zijn gespreid. Dit kan in een actief beheerd fonds of in een passief indexfonds.

Zoals Warren Buffett zegt: koop beleggingen die je snapt. Doe niet mee aan al die complexe producten.

2. Duur is niet per definitie goed

Als je meer uitgeeft aan een auto of aan schoenen krijg je over het algemeen ook een beter product dan als je wat minder uitgeeft. Die vlieger gaat niet op bij beleggen.

Het tegenovergestelde is juist waar. Goedkope beleggingsfondsen, zoals indexfondsen, presteren al jaren stukken beter dan de dure actieve fondsen. Beleggers denken dat als ze meer betalen dit meer rendement oplevert, maar van die gedachte moeten ze af. Goedkoop is vaak net zo goed - zo niet beter.

Check ook: Beste belegger, opgelet: zorg ervoor dat je deze fouten niet maakt

3. Kleine kosten hebben grote impact

Een fonds dat net een procent goedkoper is dan een ander fonds kan de wereld aan rendement schelen. Beleggers letten vaak niet op de kosten en de kleine cijfers, maar als het belegd vermogen elk jaar oploopt kunnen dit soort cijfers veel verschil maken.

Lees ook: Drie fouten die beleggers vaak maken

4. Top fondsbeheerders kennen ook mindere jaren

Beleggers kijken vaak naar de prestaties van een fondsbeheerder in het laatste of in de laatste paar jaar. Maar zoals je vaak hoort op tv: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Fondsbeheerders zetten namelijk maar zelden een fantastische reeks neer van uitzonderlijke rendementen. Als je belegt in een actief fonds, bereid je dan ook voor op mindere jaren.

Check ook: Nico Bakker: "Beleggers stappen steeds weer in dezelfde valkuilen"

5. Financieel nieuws volgen geeft geen voorsprong

De financiële sector loopt altijd voor op de kleine belegger en weet veel nieuws al voordat beleggers nieuws in de krant lezen. Nieuws is daarmee allang in de koersen op de beurs verwerkt voordat het in de krant of op internet verschijnt.

Het is beter voor kleine beleggers om te kijken naar waarderingen van beleggingen. Is een bepaalde sector achter gebleven terwijl de winsten wel gewoon goed zijn? Koop dan bijvoorbeeld die sector, maar doe dat niet te vaak, want de transactiekosten eten je rendement op.

Aan de slag als belegger? Hier begin je!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›