IEXGeld

Dossiers

Profiel

Langetermijnbeleggen is... nietsdoen

Langetermijnbeleggen, of in ieder geval 99% ervan, is nietsdoen, schrijft The Dumb Money. Het is een overdreven titel, dat weet de auteur - van een wat ouder, maar nog altijd relevant artikel - zelf ook. Wel is het zo dat je als langetermijnbelegger vooral niet te veel moet (willen) doen.

Maar wat moet je dan wél doen om een succesvol langetermijnbelegger te zijn? De resterende 1%, verdeeld over vier categorieën.

Lees ook: Drie redenen om een beleggingsfonds te verkopen

1. Koop indexfondsen of een kleine portefeuille met aandelen (niet meer dan 25)

Als je belegt in indexfondsen - ook wel ETF's genoemd - kun je tegen relatief lage kosten goed gespreid beleggen. Een ETF volgt een bepaalde marktindex, zoals de S&P 500, met als doel hetzelfde rendement te behalen. Meer lees je hier.

Lees ook: Gespreid beleggen tegen lage kosten, dat doe je met een ETF

Wil je liever zélf aandelen kiezen (en heb je daar de kennis en tijd voor), kies dan aandelen waarvan je gelooft dat (a) ze ondergewaardeerd zijn en (b) het waarschijnlijk is dat ze sneller en consistenter groeien dan de index als geheel en die (c) bij voorkeur ook dividend uitkeren dat in de bedrijfsgeschiedenis met een saaie regelmaat is toegenomen. Slaag je erin aandelen te kopen die aan de eerste twee en bij voorkeur drie criteria voldoen, dan zit je aardig gebeiteld. Meer lees je hier.

Check ook: Weet wat je koopt (en vier andere tips voor beginnende aandelenbeleggers)

2. Evalueer je aandelen één keer per jaar

Het mag ook minder vaak - zo lang je er maar zeker van bent dat je beleggingsdoelen niet in het niets zijn opgegaan. Deze categorie zou ook kunnen heten: wees geen struisvogel.

Als langetermijnbelegger moet je zeker niet iedere dag aan je portefeuille sleutelen, maar een kwestie van ik heb een mooie portefeuille ingericht en over dertig jaar zie ik wel wat er van is geworden is het nou ook weer niet. Als je nooit iets verkoopt of er maar naar omkijkt, dan is het onvermijdelijk dat er ergens een keer iets fout gaat en dat je iets belangrijks over het hoofd ziet. Hier vind je meer info.

Check ook: Check hoe je ervoor staat (maar doe dat niet te vaak)

3. Herbalanceer je indexfondsen elk jaar op een vast moment (eventueel geautomatiseerd)

Onderzoek toont aan dat het gunstig is voor je rendement om terug te gaan naar de percentages waar je oorspronkelijk mee begon. Dus had je toen je begon met beleggen 40% van je geld in indexfonds X gestopt, zorg dan dat je dat zo houdt. Kijk ook eens hier.

Lees ook: Carl Richards: laat je beleggingen niet beïnvloeden door ruis

4. Wees je bewust van de marktomstandigheden, maar doe er niets mee

Houd alleen in de gaten of de waarde van je portefeuille ofwel heel ver onder óf heel ver boven historische gemiddelden ligt. Maar zelfs dan is het nog niet gezegd dat je ernaar moet handelen.

Deze laatste categorie is optioneel en moet worden uitgesloten door de overgrote meerderheid. Desondanks is het belangrijk om aan te stippen, al is het maar om je te beseffen waarom je het moet negeren. Het vergroot de kans op kolossale psychologische denkfouten. Kijk hier voor meer.

Check ook: Goed om te weten: dít gaat de AEX doen

En de rest? Dat is hobby.

Alles wat je buiten deze vier categorieën doet – denk aan financiële blogs lezen of je laten leiden door je financiële tweetverslaving – heeft niets met beleggen te maken. Dat is je overgeven aan een hobby. Prima, als je je hobby maar van je langetermijnbeleggingen gescheiden weet te houden.

Aan de slag als belegger? Hier begin je!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Wordt 2024 het jaar van de opkomende markten?

Dalende rentes zullen opkomende markten goed doen, is de verwachting. Lees verder ›