IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie tips voor langetermijnbeleggers

Beweeglijkheid in de markt biedt beleggers kansen, maar het doet ze ook twijfelen aan de buy-and-holdstrategie. Bij die strategie koop je beleggingen (zoals aandelen), die je vervolgens voor de lange termijn aanhoudt.

Maar heeft dat wel zin als de markt onrustig is? Moeten beleggers niet steeds meer 'handelaar' in plaats van belegger worden?

Chuck Jaffe, columnist bij MarketWatch, ziet dit soort twijfels omtrent de buy-and-holdstrategie vaak opspelen in tijden waarin de markten per saldo niet stijgen. Maar het idee dat buy-and-hold geen goede strategie meer is, is volgens hem onjuist.

Lees ook: Wees gerust blij met beursdalingen

"Het is niet zo dat je door een lange tijd in de aandelenmarkt te zitten, altijd het timen van de markt verslaat." Dat moet het uitgangspunt ook niet zijn. "Het is het vinden van die solide belegging en er vervolgens aan vasthouden, wat loont." Actief beleggen - wat meer neerkomt op handelen - leidt daarentegen juist vaak tot hoge kosten of slechte keuzes.

Check ook: Let op de kosten! Alles wat je uitgeeft, beleg je niet.

Dat sluit aan bij wat Tim Buckley, chief investment officer bij The Vanguard Group, recent zei: dat beleggers gemiddeld per jaar 1,5% meer rendement behalen door zich puur en alleen vast te houden aan hun eigen beleggingsplan. En ook blijkt dat de beste stockpickers slechts 1% meer aan rendement per jaar weten te realiseren ten opzichte van de index én dat dit extra rendement ook nog eens toe te schrijven is aan geluk.

Lees ook: Meer vermogen door te beleggen? Maak wel eerst een plan.

Langetermijnbeleggen: tips

Een gemiddelde belegger kan dus eigenlijk simpelweg meer rendement behalen door minder te doen, dan door actief zijn beleggingsportefeuille te managen. Natuurlijk is dit niet zo zwart-wit en zal je rendement altijd afhankelijk zijn van de kwaliteit van je beleggingsplan. MarketWatch somt drie tips voor een succesvolle buy-and-holdstrategie op.

  1. De eerste: hoewel je een belegging in feite voor een lange tijd op de plank legt, is het niet de bedoeling dat je die belegging compleet vergeet of negeert. Hier lees je waar je op moet letten.

  2. Daarnaast moet je je niet vastgrijpen aan een bepaalde belegging, maar je houden aan je plan. Houd dus niet vast aan een positie als je volgens je plan moet herbalanceren of bijvoorbeeld na verloop van tijd meer in producten met minder risico moet beleggen.

  3. Staar je tot slot niet blind op het 'voor eeuwig' aanhouden van beleggingen - wat volgens veel langetermijnbeleggers zoals Warren Buffett dé ideale aanhoudperiode van beleggingen is.

    Als een fonds (of een bedrijf) opeens op een totaal andere manier gerund wordt, door bijvoorbeeld een wisseling van fondsmanager, dan kan dat een reden zijn om een fonds uit je portefeuille te schrappen.

Check ook: Zelf beleggen voor later: een portefeuille in 9 stappen

Zet je angst opzij

Nog een aantal aanvullingen. Vergeet als langetermijnbelegger ook niet dat je waarschijnlijk nog een hoop onrustige tijden zult meemaken op de beurs.

En hoewel het een stuk prettiger voelt om (bij) te kopen als het goed gaat op de beurs dan wanneer het slecht gaat, zul je zeker op de lange termijn een hoop extra rendement kunnen behalen als je je angsten opzij zet en ook in meer onzekere beurstijden durft te beleggen.

Of buy-and-hold beleggen een slechte strategie is, hangt uiteindelijk dus vooral af van of je je als belegger door de pieken en dalen van de markt weet te bewegen, zonder dat je je van je plan af laat brengen.

Zelf aan de slag als belegger? Hier begin je!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›