IEXGeld

Dossiers

Profiel

Fintech: wat is het eigenlijk en wat betekent het voor jou?

De Tweede Kamer wil fintech-bedrijven ruim baan geven op de financiële markten. Maar wat is fintech eigenlijk en wat betekent het voor jou? 

Fintech staat voor financial technology en wordt onder meer door jonge bedrijven gebruikt om financiële diensten te vereenvoudigen. Denk aan bankieren: je zou bijvoorbeeld sneller, gemakkelijker en goedkoper leningen of verzekeringen kunnen afsluiten. Banken verwachten nu al een kwart van de omzet mis te lopen door bedrijven die zich richten op fintech. 

Op Emerce.nl worden een paar feiten opgesomd over de opkomst van de technologie:

  • Het totale bedrag aan investeringen in de periode van 2010-2015 was bijna 50 miljard, waarvan een kwart alleen al in het eerste half jaar van 2015.

  • Europa is de snelste groeier.

  • De meeste investeringen gaan naar betalingsdiensten, gevolgd door kredietverlening; juist de onderdelen die traditioneel het exclusieve terrein van banken waren.

Misschien maak je nu al gebruik van een fintech-dienst. PayPal is een voorbeeld van een bedrijf dat consumenten een alternatief biedt op betalingsoplossingen die door banken worden aangeboden. Maar waar deze dienst nog naast banken kan bestaan, zijn er andere partijen die banken juist overbodig maken.

Crowdlending en vermogensbeheer

Sommige ideeën klinken nog als toekomstmuziek, andere zorgen nu al voor een omslag. Zo wordt de opkomst van crowdlending genoemd als een serieuze bedreiging voor de manier waarop banken een lening verstrekken.

Het is een soort crowdfunding waarbij je met meerdere mensen een lening verstrekt aan startups, middelgrote bedrijven of gewoon aan particulieren. Het idee is dat je na het einde van de looptijd het geleende bedrag vermeerderd met rente krijgt uitbetaald. Dat kan voor jou een interessante investering zijn en voor degene die het geld leent kan het een goedkope manier zijn om aan kapitaal te komen.

Niet alleen proberen fintech-bedrijven de manier waarop je bankiert te veranderen, ook de wijze waarop je belegt verandert.

Met de app Robinhood kun je bijvoorbeeld kosteloos handelen in Amerikaanse aandelen. Geen transactiekosten of commissiekosten. Motif Investing maakt thema-beleggen mogelijk. Je kunt een mandje aandelen samenstellen gebaseerd op één thema, bijvoorbeeld cybersecurity.

Ver-van-je-bed-show?

Zoals gezegd zijn er ook fintech-ontwikkelingen die voor velen nu nog wat ongrijpbaar zijn. Te denken valt aan de technologische mogelijkheden van de cryptovaluta's, in het bijzonder de blockchain. Daarmee wordt verwezen naar de internettechnologie achter de Bitcoin. Het is een technologie die op een open, decentrale manier transacties bijhoudt en beoordeelt. In deze video wordt het begrip cryptovaluta en blockchain verder uitgelegd.

Pas op voor de risico's

Er is ook kritiek. Het is niet vanzelfsprekend dat fintech ons leven aangenamer en goedkoper gaat maken, zo wordt in het Financieele Dagblad gesteld. "Het aanbod aan nieuwe financiële producten is zo groot en divers dat amper is te voorspellen wat fintech voor de consument gaat betekenen."

Daarnaast heeft de Autoriteit Financiële Markten moeite om vat te krijgen op de technologie. Een overzicht van de risico's van fintech ontbreekt. "Wat als we de appmakers de vrije hand geven," vraagt voorzitter Merel van Vroonhoven van de AFM zich af in een interview met De Volkskrant. "We willen niet een nieuwe DSB in de hand werken en er achter komen als het kwaad al geschied is."

En dus is de boodschap: wees voorzichtig als je als consument kiest voor financiële diensten die worden aangeboden door fintech-bedrijven. De voordelen kunnen groot zijn, maar de gevolgen ook. Zeker als het gaat om gevoelige financiële informatie.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›