IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit heeft de nationaliteit van een bikinimodel met de beurskoers te maken

De financiële wereld is heel wat begrippen rijk. Sommige termen zijn eenvoudig en veelvoorkomend, andere woorden liggen - in elk geval op het eerste gezicht - minder voor de hand.

In de nieuwe rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag: badpakkenindicator.


Het is een van de meest populaire video's van Wall Street Journal deze week: Sports Illustrated's 2016 Swimsuit Issue: an insider's look (zie hieronder). Hierin krijg je een beeld van de making of van het jaarlijkse bikininummer van het Amerikaanse magazine Sports Illustrated.

Als belegger kun je meer met het Swimsuit Issue dan er alleen doorheen bladeren. In elk geval, als je uitgaat van de Sports Illustrated Swimsuit Issue Indicator. Volgens deze badpakkenindicator kun je de cover van het magazine gebruiken om te bepalen wat de beurs de rest van het jaar gaat doen.

Lees ook: Wat hoge hakken en hamburgers over de beurs vertellen

De nationaliteit van het bikinimodel

De badpakkenindicator gaat uit van een verband tussen de koers van beursindex S&P 500 en de nationaliteit van het model dat de cover van het jaarlijkse issue - dat altijd in februari uitkomt - siert.

Staat er een Amerikaans model op de cover, dan zou de koers in het betreffende jaar meer dan 10% stijgen. Zoals in 1997, 'dankzij' Tyra Banks - zie ter illustratie de tweet hieronder. Als er een niet-Amerikaans model op de cover staat, zou de index juist underperformance te wachten staan. Zo 'zorgde' de Russische Irina Shayk in 2011 voor tegenvallende resultaten.

Of je je portefeuille er op moet gaan inrichten... Mwah. Maar geinig is het wel. En voor de liefhebber van dit soort statistiek: kijk ook eens hier of hier.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›