IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo werkt de wettelijke indexering bij alimentatiebedragen

Wie al eens een echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan heeft gezien, zal het zijn opgevallen dat wanneer er afspraken over de partner- of kinderalimentatie worden gemaakt, er ook direct een opmerking wordt gemaakt over de wettelijke indexering. Wat houdt dat in?

Lees ook: Zo stel je een ouderschapsplan op

Het loonindexcijfer

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent ieder jaar het loonindexcijfer: het percentage waarmee salarissen zouden moeten worden aangepast om de economie bij te kunnen benen. Als salarissen stijgen moeten ook alimentatiebedragen stijgen, want die zijn ook bedoeld voor het levensonderhoud. Aan de hand van het loonindexcijfer bepaalt de minister van Veiligheid en Justitie met welk percentage alimentatiebedragen worden verhoogd. 

Stel dat jullie op 1 april gaan scheiden. Jullie komen hierbij overeen dat de man 300 euro kinderalimentatie per maand gaat betalen. In het echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan wordt dit vastgelegd. Dit is niet alles, want er zal ook te lezen zijn dat dit bedrag jaarlijks wordt geïndexeerd, voor het eerst met ingang van 1 januari van het volgende jaar.

Belangrijk om te weten: jullie ontvangen geen bericht over de indexering. Het is dus van belang dat jullie zelf nagaan met welk percentage de alimentatie per januari wordt verhoogd!

Lees ook: Je kunt partneralimentatie afkopen, maar er zijn wel nadelen.

Handige rekentool

De minister maakt ieder jaar in november bekend wat het percentage voor het aankomende jaar zal zijn. Onder meer op Rijksoverheid.nl wordt dit percentage gepubliceerd. Voor 2016 is de indexering vastgesteld op 1,3%. Een alimentatiebedrag van 300 euro zou dan 309 euro worden. Een jaar later reken je met dat nieuwe bedrag weer door. Hier, op de site van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO), vind je een handige rekentool waarmee je eenvoudig het nieuwe bedrag berekent.

Let op: wettelijke indexering moet niet worden verward met de mogelijkheid tot het opnieuw vaststellen van de alimentatie. Dit is mogelijk wanneer er sprake is van een inkomensdaling of –stijging, of wanneer bijvoorbeeld de alimentatiegerechtigde een huwelijk met een nieuwe partner sluit. Het gewijzigde bedrag wordt vervolgens ook weer jaarlijks geïndexeerd.

Lees ook: De alimentatieberekeningen kunnen in de prullenmand

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›