IEXGeld

Dossiers

Profiel

Altijd winst met beleggen? Vergeet het maar.

Als je googlet op "Beleggen voor beginners" of iets wat daarop lijkt gaat er een wereld voor je open. Beleggingssites, handelsplatforms en brokers verdringen zich om je te mogen inwijden in de spannende wereld van de online beurshandel.

Daar is niets mis mee, zo werkt de Google-economie nu eenmaal, maar soms maken die sites het wel heel erg bont in hun pogingen om beleggers naar binnen te sleuren. Beleggingscolumnist Nico Inberg liep bijvoorbeeld dit tegen het lijf:

Iemand die een beetje op de hoogte is van hoe het werkt in de beleggingswereld weet dat je dit soort teksten niet serieus kunt nemen, maar het nare is dat dit soort pagina's vooral in het even lijken geroepen om beginnende en onervaren beleggers naar binnen te sleuren. 

Weet wat je doet

Even voor de duidelijkheid:

  • Niemand verstaat de kunst om bij online beleggen 'altijd winst' te maken. Winst maken in meer dan 50% van je transacties is al een hele prestatie en slechts weinigen gegeven.
  • Geen enkele belegging is "100% veilig". Dat de AFM een vergunning heeft verleend aan een beleggingsplatform heeft daar niets mee te maken. De AFM houdt toezicht of een bedrijf de wet naleeft, niet of je je geld al dan niet kunt kwijtraken. 

Zo simpel is het. Als je teksten zoals hierboven aantreft op sites die claimen je te willen leren zelf beleggen, wees dan alert. Zeker als je ècht op zoek bent naar een startpunt om zelf te gaan beleggen. De handelsplatforms die hier worden aangeprezen laten je vaak met hefboom beleggen in zogeheten CFD's - instrumenten die zijn gebaseerd zijn op aandelen, maar waar veel minder investering voor nodig is.

Op zich is daar niets mis mee, maar je kunt met dit soort handel zeer veel risico lopen en daarom is het heel belangrijk dat je weet wat je doet. Als op een site alleen maar wordt verteld hoeveel je kunt verdienen en er geen enkel voorbeeld te vinden is waaruit blijkt dat je alles weer net zo makkelijk kunt verliezen, besef dan goed dat daar niet het hele verhaal wordt verteld.

En wie zich dan toch nog laat verlokken door het idee 'altijd winst' te gaan maken komt vrijwel zeker van een koude kermis thuis.

Lees ook: Zo maak je 7% rendement per jaar, gegarandeerd (not)

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›