IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo verklein je de kans dat je familie ruzie krijgt over de erfenis

Uit onderzoek van het Netwerk Notarissen blijkt dat 47% van de Nederlanders geen contact meer heeft met een of meerdere familieleden. Ruzie over geld en erfenissen is vaak de oorzaak van conflicten.

Lees ook: Geef je de jus even door en is de erfenis goed geregeld?

Het is niet leuk als je erfgenamen - zoals je kinderen - ruzie krijgen om de erfenis die ze van jou hebben gekregen. Slechte familieverhoudingen maken het ook nog eens erg lastig om samen over zoiets belangrijks te beslissen en te praten.

Financial Focus (van ABN Amro MeesPierson) noemt zeven aandachtspunten die de kans op (verergering van de) ruzie tussen familieleden aan wie je iets zult nalaten verkleinen.

Lees ook: Niet leuk, wel slim: maak een draaiboek voor je nabestaanden

  1. Staan financiële verhoudingen zoals leningen en schenkingen helder op schrift? Vage afspraken voeden achterdocht.

  2. Heb je je wensen voor de uitvaart duidelijk vastgelegd? Onduidelijkheid kan leiden tot discussie en dat kan weer leiden tot ruzie.

  3. Wie gaat de nalatenschap afwikkelen? Zijn dat alle erfgenamen samen, of wijs je iemand aan (de executeur)? Als je problemen tussen de erfgenamen verwacht, overweeg dan een onafhankelijke executeur, zoals een notaris of de bank.

  4. Moet een bepaalde bezitting naar iemand in het bijzonder? Leg dat dan vast in je testament en vertel eventueel ook waarom dat zo is. Regelingen zoals een naamsticker op het schilderij hebben geen officiële status en kunnen dus discussie geven.

  5. Geef je iemand iets extra's? Noem daarvoor dan de reden in je testament. Dan is er duidelijkheid en je erfgenamen hoeven er niet naar te raden.

  6. Is je testament actueel? Een testament dat niet aansluit op de actuele situatie kan veel vragen oproepen. Soms moeten de erfgenamen dan raden wat je bedoeling was. Niet handig!

  7. Zijn er bepaalde wensen die je wilt vastleggen, voor het geval je het zelf niet meer kunt uiten, bijvoorbeeld in het geval van ziekte? En wie moet dan namens jou beslissingen nemen? Is er ook iemand die toezicht houdt? Leg dergelijke zaken vast in een levenstestament.

Lees ook: Stappenplan: een testament opstellen

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›