IEXGeld

Dossiers

Profiel

Veertien manieren om te besparen op je stookkosten

Brr, de winter is op komst! Het is verleidelijk om simpelweg de thermostaatknop een flinke slinger te geven, maar dat is ook duur. Hoe zorg je ervoor dat je er zo goedkoop mogelijk warmpjes bij zit? Veertien manieren om je energierekening laag te houden (en de temperatuur aangenaam).

1. Neem dikke gordijnen

Gordijnen zijn een relatief goedkope manier om te voorkomen dat je huis warmte verliest via de ramen (en je dus aan de gang kunt blijven met stoken), zegt Archna Luthra van Moneysavingexpert.com. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de kachel hangen, want dan verlies je juist warmte.

2. Laat de zon binnen

Er bestaat geen goedkopere manier om je huis te verwarmen dan de zon zoveel mogelijk binnen te laten. Dus laat je gordijnen overdag open (en sluit ze gelijk als het donker wordt). Daardoor behoud je de warmte in je huis.

3. Alternatief voor dubbel glas

Dubbel glas is een forse investering, die je op den duur wel terugverdient, maar niet iedereen heeft dat geld dan ook liggen. Er zijn voordeligere manieren om je ramen beter te isoleren. Er bestaat speciale folie dat je op glas kunt plakken. Ook handig: schuimstrips die je in kieren van deuren en ramen plakt.

4. Geef kachels de ruimte

Zet je lievelingsbank of je stoelen niet voor de kachel. Je meubels absorberen namelijk de warmte en dan kun je de ruimte dus niet verwarmen.

5. Neem andere energieleverancier

Wie wil dat nou niet? Een welkomstpremie als je je aanmeldt bij een nieuwe energieleverancier. Daardoor kun je elk jaar veel geld besparen op je energierekening. Volgens het tv-programma Kassa kan een gemiddeld gezin op die manier zo'n 240 euro per jaar besparen.

6. Draai knoppen dicht

Niet alle radiatoren in je huis hoeven op volle toeren te draaien. De verwarmingen in de ruimtes die je niet gebruikt, kunnen dichtgedraaid worden. Want waarom zou je bijvoorbeeld de logeerkamer verwarmen, als je er toch niet komt?

7. Doe sociaal

Niet thuis zijn scheelt een hoop energiekosten. Overduidelijk, of niet? Ga dus wat vaker op bezoek bij bijvoorbeeld je oma (vindt zij ook gezellig) of zoek een goedkope hobby buiten de deur. Als je dit een aantal dagen per week doet kun je enorm besparen op je stookkosten.

8. Gebruik aluminiumfolie

Aluminiumfolie achter de radiator plakken gaat het weglekken van warmte door de muren tegen. Het is een makkelijke manier om warmte in de richting van de kamer te dirigeren.

9. Ventileer je huis

Het klinkt contraproductief, maar door één kwartier per dag je ramen open te zetten kun je jouw huis makkelijker verwarmen. Vochtige lucht wordt op die manier namelijk vervangen door droge buitenlucht en droge lucht is makkelijker te verwarmen.

10. Draai temperatuur op tijd omlaag

Draai de temperatuur omlaag als je gaat slapen of het huis verlaat. Dit kan al een uur van te voren, want de warmte gaat niet opeens weg, schreven we al eens.

Lees ook: Vijf tips: bespaar op je stookkosten

11. Doe fitnessoefeningen

Naar de sportschool gaan of een stuk rennen is een perfecte manier om warm te blijven. Geen zin om naar buiten te gaan? Thuis fitnessoefeningen doen is ook een goede manier om je binnen no time warm te voelen.

12. Neem tapijt

Niet-geïsoleerde vloeren zijn verantwoordelijk van 10% van het warmteverlies, volgens de National Energy Foundation. Een tapijt (dat wél isoleert) is niet voor niks uitgevonden!

13. Doe andere kleding aan

In de winter in je korte broek en t-shirt rondlopen in je huis is niet heel snugger. Doe liever wat warmere kleding aan zodat je het minder snel koud hebt en je de kachel dus ook minder hard hoeft te zetten.

14. Doe laagjes aan

Het is slim om zoveel mogelijk laagjes aan te doen. Één dikke trui houdt je minder goed warm dan meerdere (dunnere) kledingstukken.

Lees ook: Doe je klussen in huis in de winter

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›