IEXGeld

Dossiers

Profiel

Goed idee: een familiehypotheek afsluiten. Het is voor beide partijen gunstig.

Het aantal leningen dat niet via een bank wordt afgesloten, maar via derden, is behoorlijk toegenomen: 20% meer dan voorgaande jaren. Bij de helft ervan gaat het om een bedrag tussen de 20.000 en 50.000 euro.

In 20% van de gevallen gaat het zelfs om meer dan 100.000 euro. Dit soort leningen wordt bijvoorbeeld afgesloten voor de aanschaf van een huis. Handig, zeker als het voor de lener lastig blijkt bij de bank een hypotheek te krijgen.

Leen je geld aan een familielid, dan krijg je een hogere rente dan op de spaarrekening. Over spaargeld betaal je niet alleen de vermogensrendementsheffing van 1,2%, maar ook de inflatie zorgt voor een afname van je vermogen.

Door familieleden geld te lenen tegen een rente van 2,5% zorg je er in ieder geval voor dat je vermogen gelijk blijft. Het rentetarief wordt vaak iets hoger gezet omdat de lener het bedrag in box 1 kan aftrekken tegen 42% of 52% en de ontvanger het bedrag onbelast ontvangt. 

Lees ook: Let hier op als je geld leent van vrienden of familie

Voorwaarden renteaftrek

Al met al kan een familielening voor beide partijen gunstig zijn. Wel geldt er een aantal voorwaarden. Om voor renteaftrek in aanmerking te komen moet de rente daadwerkelijk zijn betaald of verrekend.

Bij familieleningen komt het wel eens voor dat er toch geen rente betaald wordt. Het is immers familie. Maar in dat geval gaat de fiscus ervan uit dat de rente (stilzwijgend) is kwijtgescholden. Dan bestaat er geen recht op aftrek.

Lees ook: Huis kopen? Misschien kun je een familiehypotheek afsluiten.

Ook handig om te weten: om de rente in box 1 te kunnen aftrekken, moet de lening zijn aangemeld bij de Belastingdienst. Dat is van belang voor veranderingen in de hypotheken die na 2013 zijn gedaan. Had je hiervoor al een hypotheek via iemand anders of via de bv, dan hoef je in principe niks te doen. De opgave bij de fiscus moet in de volgende gevallen:

  • Je bent in 2015 een lening bij familie of bv aangegaan voor de aanschaf, onderhoud of verbouwing van de woning.
  • Je bent in 2015 gescheiden en hebt geleend om het aandeel van je partner in de woning over te nemen.
  • Je bent verhuisd en hebt voor de nieuwe woning meer geleend dan voor je oude woning.

Meer over geld lenen van of aan familie lees je hierhier en hier.

Lees ook: Vertel de Belastingdienst over je woninglening bij familie of eigen bedrijf

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›