IEXGeld

Dossiers

Profiel

Gebruik deze tien tips om je scheiding soepel te laten verlopen

Een scheiding is doorgaans voor alle betrokkenen een vervelend en pijnlijk proces. Het is voor iedereen natuurlijk het beste dat alles soepel verloopt. Hoe regel je dat, waar moet je op letten? Richard Mol, financieel echtscheidingsadviseur van Scheidingsmediair.nl, geeft tien tips.

1. Verdeel bezittingen en schulden

Het begint bij de verdeling van de bezittingen en schulden. Hoe dat bij jullie gaat, hangt af van de manier waarop je bent getrouwd.

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen of heb je een geregistreerd partnerschap, dan gaat in principe de helft van het bezit en de schuld naar je (ex)partner. Bij huwelijkse voorwaarden gebeurt de verdeling volgens de beschrijving van deze voorwaarden en voor samenwoners met een samenlevingscontract geldt hetzelfde.

2. Koopwoning? Overleg met de bank

Als je samen met je partner een koophuis hebt, moet je tijdig in overleg treden met je hypotheekverstrekker over de scheiding. Het kan zijn dat één van jullie in het huis wil blijven wonen. De kans dat dit lukt is sinds kort een stuk groter, zeker als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt.

Lees ook: De scheiding en jullie woning: twee dingen om op te letten

3. Maak afspraken over de kinderalimentatie

Hebben jullie kinderen en zijn ze jonger dan 21 jaar? Dan moet je financiële afspraken maken over hun verzorging en opvoeding. De hoogte van de kinderalimentatie leggen jullie vast in een ouderschapsplan. Er zijn belastingtechnisch dingen veranderd, bijvoorbeeld met betrekking tot heffingskorting voor alleenstaande ouders en het kindgebonden budget. Houd daar rekening mee bij het bepalen van de hoogte van de kinderalimentatie.

Lees ook: De kinderalimentatie op de schop: beide ouders moeten bijdragen

4. Stel het pensioenfonds op de hoogte

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het verdelen of verevenen van de reeds opgebouwde pensioenrechten. De keuze voor de afwikkeling kan behoorlijke consequenties hebben en dit is specialistenwerk. Laat je daarom goed voorlichten.

Lees ook: Gaan jullie uit elkaar? Dan moet het pensioen worden verdeeld.

5. Wanneer heeft de partner recht op alimentatie?

Het kan zijn dat een van jullie recht heeft op partneralimentatie. Dit kan alleen als er sprake is geweest van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Dus niet bij samenwonen. Ga na wie recht heeft op de alimentatie en hoe hoog dit bedrag zal zijn. De Tweede Kamer behandelt momenteel een wetgeving om de maximale duur van de alimentatie terug te brengen.

Check ook: Dit zijn de fiscale gevolgen van een scheiding

6. Vraag toeslagen en/of teruggave aan

Na de scheiding ben je niet langer elkaars fiscale partner. En omdat je niet meer een gezamenlijk huishouden voert, veranderen er veel zaken in je fiscale positie en vaak in je inkomen. Denk er aan om de voorlopige teruggave of toeslagen (huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget) aan te vragen of te veranderen. Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken.

Lees ook: Belastingtoeslagen: spaar ze allemaal!

7. Maak een convenant op

Leg alle afspraken die je maakt tijdens je scheiding, zeker de financiële, vast in een echtscheidingsconvenant. Daarmee verklein je de kans op misverstanden, teleurstellingen en ruzie.

8. Neem het ouderschapsplan in convenant op

Neem ook het ouderschapsplan, of in ieder geval de financiële afspraken, op in het echtscheidingsconvenant. Zodra de rechter dit heeft bekrachtigd krijgen de afspraken een zogenoemde executoriale titel. Een ouderschapsplan is verplicht bij minderjarige kinderen en het is te adviseren om dat plan voor minderjarige kinderen vast te leggen bij een notaris.

Check ook: Samen een ouderschapsplan opstellen

9. Afspraken kunnen niet zomaar worden gewijzigd

Het is goed om je te realiseren dat afspraken na de definitieve echtscheiding slechts gewijzigd kunnen worden in goed onderling overleg of door een rechterlijke beslissing. Indien er tussen beide partijen geen overeenstemming is kan een wijziging dus een moeilijk proces worden.

10. Zoek professionele begeleiding

De afspraken in het convenant en het ouderschapsplan hebben behoorlijke (financiële) consequenties. Het kan verstandig zijn om je tijdens het echtscheidingsproces te laten begeleiden door één of meerdere professionals, zeker als jullie samen niet meer zo goed door één deur kunnen.

Lees ook: Scheiden, wat komt daar bij kijken?

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›