IEXGeld

Dossiers

Profiel

Laten we samen kampioen sparen én beleggen blijven

Al geruime tijd hebben we te maken met een zeer lage rente. Sparen levert nauwelijks nog wat op. Dit wordt al helemaal duidelijk als ook wordt gekeken naar de inflatie en eventuele vermogensbelasting.

De AFM ziet dat er meer belangstelling komt voor alternatieven. Niet dat Nederlanders niet doorgaan met sparen: in het eerste kwartaal van 2015 zijn de spaartegoeden gestegen tot het enorme bedrag van 390 miljard euro, zegt De Nederlandsche Bank (DNB).

Maar langzaamaan wint een andere component van het vermogen van de Nederlandse huishoudens ook aan belang: beleggingen. Die zijn met 118 miljard euro nog geen een derde van de spaargelden, maar het is wel het hoogste bedrag sinds de crisis.

Nederlander durft wat meer risico te nemen

Uiteraard hebben de markten meegezeten om dit te bereiken, maar er zijn ook tekenen van nieuwe instroom.

In de consumentenmonitor van de AFM geeft 28% van de startende beleggers aan dat de lage rente een rol heeft gespeeld bij het besluit te gaan beleggen. Van de al langer beleggende consument geeft 37% aan het bedrag waarmee belegd wordt, te hebben vergroot.

Blijkbaar is het crisisgevoel verminderd bij consumenten nu de huizenmarkt herstelt en de - fiscaal gedreven - afloswoede wat lijkt uit te razen. Nederlanders durven weer wat meer risico te nemen.

Niet té grote koersrisico's lopen

Maar de AFM is de AFM niet als zij niet een slag dieper graaft. De lage rente die spaarders naar beleggen lokt heeft nog een heel ander effect.

Spaarders die gaan beleggen doen dit vaak in beheer of in fondsen en willen geen grote koersrisico's lopen. Dan wordt vaak belegd in vastrentende waarden.

Deze beleggingscategorie is divers en heeft een erg variërend risico. De zeer lage rente op gegoede staatsobligaties kan aanleiding voor de vermogensbeheerders zijn om binnen de beleggingscategorie juist meer risico te nemen, zoals schuldpapier van opkomende markten.

Record aan deposito's en beleggingen

Maar de perceptie bij de consument is er juist één van veiligheid. En in de informatieverstrekking door vermogensbeheerders wordt niet altijd duidelijk aangegeven hoe het werkt met de risico's.

Dit kan leiden tot teleurstellingen. Reden voor de AFM om zich een beeld van die informatieverstrekking te gaan vormen.

Nederlanders hebben een record aan bedragen uitstaan op deposito's en in beleggingen. De AFM wil graag dat zij samen kampioen sparen én beleggen blijven. Vermogensbeheerders: wees transparant over de risico's. En consumenten: de kans op meer rendement gaat gepaard met meer risico!

Lees ook: Een AFM-vergunning is géén garantie voor een goede belegging

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›