IEXGeld

Dossiers

Profiel

Een financieel plan hoeft geen boekwerk te zijn. Het past best op één A4-tje.

Een financieel plan helpt je om er achter te komen hoe je er voorstaat en hoe je er in de toekomst voor kunt komen te staan.

Het moet een leidraad zijn om je doelen te bereiken en je helpen de focus niet te verliezen. Om verleidingen te kunnen weerstaan en om te voorkomen dat je verkeerde beslissingen neemt.

Maar... een standaard financieel plan is vaak een dik boekwerk en het is complex, misschien wel té. Als je bladzijde twintig leest ben je al lang en breed vergeten wat er op bladzijde tien stond geschreven.

En het plan belandt dan, alle inspanningen ten spijt, onderin een lade, zonder dat je er iets mee hebt gedaan. Op die manier zet je je doelstellingen op het spel en verlies je het eindresultaat uit het oog.

Lees ook: Dit is het nut van een financieel plan

Een foto van het eindresultaat

Dat is natuurlijk zonde. Beter is het daarom, vind ik, om de focus iets te verleggen. Leg je focus op het eindresultaat - op wat je belangrijk vindt en wilt bereiken. Dan is de kans dat het je daadwerkelijk lukt groter. Ik illustreer dit graag met het volgende voorbeeld.

Al jaren spelen mijn kinderen met bouwstenen. Je weet dat er in de doos altijd een vijftig pagina's tellende stap-voor-staphandleiding zit. Natuurlijk is die handleiding verschrikkelijk belangrijk als je de brug van het kasteel precies zo wilt laten openen zoals uitgetekend, of als je de raket volautomatisch wilt lanceren via de daarvoor ontworpen knop.

Maar eigenlijk is de foto van het geheel op de voorkant van de doos het belangrijkste: dat is wat je wilt bereiken. Die foto zorgt ervoor dat je - ook halverwege de handleiding - weet waar je naartoe wilt en wat het eindresultaat moet zijn. Het herinnert je aan wat je graag wilt. En dat motiveert.

Lees ook: Regel belangrijke zaken vóór ze urgent worden

Je financiële plan past op één A4tje

De vergelijking met financiën gaat hier wat mij betreft op. Beschouw je plan ook als een foto van het eindresultaat, niet zozeer als een handleiding. Ga uit van de doelen die je wilt bereiken en van je financiële normen en waarden en houd die steeds in gedachten.

En daar hoef je zeker geen boekwerk van te (laten) maken. Je plan past zelfs best op één A4-tje - ik noem dat een one page financial plan. Daarop schrijf je je doelstellingen (die 'foto' van het eindresultaat), waardoor je helder krijgt - en houdt - waarom je bepaalde beslissingen nou eigenlijk maakt. Ook noteer je - in het kort - hoe je dit wilt gaan doen.

Dat is overzichtelijk. En wat ook mooi is: je kunt zo'n plan in feite binnen een uur bedenken, met je adviseur, je partner, een goede vriend of alleen. Dan kun je al heel wat op papier hebben staan. En als je er wél behoefte aan hebt kun je het later altijd nog (laten) uitbreiden.

Lees ook: Steek je kop nooit in het zand als het op je financiën aankomt


Het nieuwste boek van Carl Richards met 20% korting!

Recent is het boek Eenvoudig en slim omgaan met je geld verschenen. Het is de Nederlandse vertaling van The One Page Financial Plan van Carl Richards. Als IEXGeld-lezer kun je het bestellen met 20% korting. Gebruik dan kortingscode IEXGELD.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›