IEXGeld

Dossiers

Profiel

Naar Malta voor 4% spaarrente, zou je dat nou wel doen?

De jacht op de Europese spaarder is geopend: internetbank Nemea Bank uit Malta belooft je 4% rente als je je geld minimaal vijf jaar vastzet.

Dat trekt de aandacht. Je mag tegenwoordig immers al blij zijn als je 2% krijgt bijgeschreven.

Nemea valt onder het depositogarantiestelsel van Malta, wat betekent dat een tegoed tot 100.000 euro gegarandeerd is als de bank failliet gaat.

Klinkt als een mooi verhaal. Dus gauw met je spaargeld de grens over, in de hang naar rendement? Think twice. Want zo mooi en veilig is het niet.

Check ook: Betalen om je geld veilig te kunnen stallen - zou jij het doen?

Denk eens aan de problemen bij Icesave

Het is namelijk maar de vraag of Malta wel iets kan vergoeden, mocht er inderdaad een faillissement optreden.

Vergelijk het met het IJslandse Icesave, dat 5% rente beloofde. De bank van dit eveneens kleine land kon op een bepaald moment niet langer aan alle verplichtingen voldoen en ging failliet. Het lukte de overheid niet alle spaartegoeden uit te betalen toen de financiële sector in 2008 onderuit ging.

Toenmalig minister van Financiën Wouter Bos besloot de boel onder een Nederlandse garantieregeling te trekken. Daardoor kregen Nederlande Icesavers hun geld uiteindelijk toch terug. Maar dit gebeurde absoluut "bij wijze van uitzondering," vertelt de huidige minfin Jeroen Dijsselbloem nu aan RTL Z. "Dat gaan we in de toekomst niet meer doen."

Niemand komt je redden als het misgaat

Dijsselbloem noemt de actie van Nemea grensoverschrijdend. Wie zijn geld naar Malta wil brengen moet zich goed realiseren dat hij of zij in Nederland géén garantie krijgt, zegt hij. De bank valt echt niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel en dat gaat ook niet gebeuren.

Jaap Koelewijn, financieel expert en hoogleraar corporate finance aan Nyenrode Business Universiteit, benadrukt: "Als deze hut omvalt, dan komt niemand je redden."

4%, dat is gewoon niet mogelijk

Maar is de kans dan ook echt groot dat er problemen ontstaan? Koelewijn denkt van wel. Hij plaatst grote vraagtekens bij de haalbaarheid van het 4%-verhaal. Online onderzoek naar de bank leverde hem - behalve jubelverhalen van de oprichters zelf - niks op. Geen verslagen, geen cijfers.

Hij vindt hetgeen Nemea lijkt te beloven - nog zwak uitgedrukt - verdacht: "4% rente, in een wereld waar de rente naar 0,5% is gezakt? Dat kan gewoonweg niet." De bank moet aardig wat in werking stellen om zo'n percentage (langdurig) te kunnen vergoeden.

Tot slot werkt het feit dat de oprichters van Nemea bij een andere failliet verklaarde bank uit IJsland vandaan komen, niet in het voordeel van hun imago. Nee, dat betekent niet automatisch dat het nu wéér fout gaat, maar je hebt het inmiddels wel door: voorzichtigheid is hier geboden.

Check ook: Dus je wilt depositosparen? Lees dit dan eens.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›