IEXGeld

Dossiers

Profiel

De beste vermogensbeheerder bestaat niet. Zoek er een die bij je past.

Als AFM zien we in ons toezicht veel vermogensbeheerders. En we zien grote verschillen. Ze verschillen onder andere in hun aanpak om beleggingsportefeuilles samen te stellen. Maar je wilt natuurlijk weten welke vermogensbeheerder goed is. Of, nog beter: wie is de beste?

Eigenlijk bestaat er geen beste vermogensbeheerder. Het gaat er vooral om welke vermogensbeheerder het beste past bij jou en je verwachtingen. Het is belangrijk dat je daar bij stilstaat voordat je er een selecteert.

Wees altijd kritisch en verdiep je in het beleggingsbeleid

De ene beheerder is de andere dus niet. Maar hoe kun je de vermogensbeheerder selecteren die goed bij je past? Wees in elk geval altijd kritisch, zowel vooraf als straks, tijdens het beheer. Het is jouw geld en je hebt bepaalde verwachtingen van je beheerder.

Verwacht je bijvoorbeeld dat je vermogensbeheerder voorop loopt bij trends, dan verwacht je misschien dat je portefeuille hierop wordt aangepast. Of je vindt kosten belangrijk en je verwacht een heldere uitleg van de opbouw daarvan.

Lees ook: Zo vergelijk je de kosten van vermogensbeheerders

Ga na of de beheerder aan jouw verwachtingen kan voldoen. Dit kun je het beste doen door je te verdiepen in het beleggingsbeleid en er vragen over te stellen. Op basis van de antwoorden op je vragen kun je de afweging maken of het beleggingsbeleid past bij wat je verwacht.

De aanpak

Een belangrijke vraag die je dan kunt stellen: Welke aanpak, beleggingsstrategie of beleggingsstijl hanteert de beleggingsonderneming?

Als AFM zien we beleggingsondernemingen die computermodellen gebruiken, anderen gebruiken juist weer technische analyse of fundamentele analyse of soms marktgevoel.

Het is goed om met je vermogensbeheerder te bespreken op basis van welke analyses hij je portefeuille gaat inrichten.

Het rendement

Het is ook slim om alvast kritisch te zijn op het rendement dat de vermogensbeheerder verwacht te behalen.

En ook: hoe kun je dit zelf beoordelen? Ofwel: Welke maatstaven moet je als cliënt gebruiken om het beleggingsbeleid en beleggingsresultaten te beoordelen? En op welke termijn (horizon) is een beoordeling van het beleid en resultaten zinvol?

Het risico

Een andere belangrijke stap in het beleggingsproces is het bepalen van de verhouding tussen de beleggingscategorieën op de lange termijn (ofwel de strategische asset allocatie).

Die verhouding is een indicatie van het gewenste risico dat je wilt nemen en de mate van spreiding van dat risico. Vragen die je daar over kunt stellen zijn bijvoorbeeld:

Hoe bepaalt de beleggingsonderneming deze asset allocatie en welke vrijheid heeft de onderneming voor het beleid op de korte termijn (tactische asset allocatie)?

Lees ook: Zes vragen om te stellen voor je iemand je geld laat beleggen

De Consumentenbrief is een goed initatief

De vragen hierboven komen uit de Consumentenbrief, die de brancheorganisaties DSI, DUFAS, NVB, VBA, VV&A en VEOV hebben uitgebracht. De brief bevat nog meer vragen waarover je met je vermogensbeheerder in gesprek kunt gaan.

De brief is een onderdeel van de Handreiking Beleggingsbeleid Particuliere Cliënten, die ondernemingen die advies geven en aan vermogensbeheer doen kunnen gebruiken om hun beleggingsbeleid goed uit te werken. Dit initiatief vinden wij een goede zaak.

Uit onderzoek van de AFM in 2014 bleek namelijk dat het beleggingsbeleid bij een groot deel van de onderzochte beleggingsondernemingen onvoldoende was uitgewerkt.

We gaan als AFM volgen of beleggingsondernemingen de handleiding gaan gebruiken om hun beleggingsbeleid beter uit te werken. Als belegger kun je nu al je voordeel doen met de vragen uit de Consumentenbrief.

Lees ook: Een AFM-vergunning is geen garantie voor een goede belegging

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›