IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wil je ontslag nemen? Houd rekening met de opzegtermijn!

Je werkgever kan jou niet zomaar ontslaan: hij heeft zich aan verschillende regels uit het ontslagrecht te houden. En dat beschermt jou als werknemer tot op zekere hoogte.

Maar ook jij hebt met regels te maken: je kunt 'm niet ineens smeren, bijvoorbeeld als je een andere baan op het oog hebt. In elk geval: niet altijd op ieder gewenst moment.

Lees ook: Ik word ontslagen, wat nu?

Op welke termijn je weg kunt gaan als je je ontslag hebt ingedient, hangt af van het soort arbeidscontract dat je hebt én de omstandigheden. Een overzicht.

Een vast contract

Als je ontslag wilt nemen terwijl je een vast arbeidscontract hebt, dan moet je je aan de opzegtermijn houden die je met je werkgever hebt afgesproken.

Meestal is dat één maand, maar in je arbeidscontract kan ook een andere periode zijn opgenomen. Het kan in dat geval ook zo om twee of drie maanden gaan. Kijk daar in elk geval niet van op.

Een tijdelijk contract

Heb je een tijdelijk contract, dan kun je in principe alleen opzeggen als daarover een specifieke afspraak is genoteerd in je arbeidsovereenkomst.

Want een tijdelijk contract eindigt automatisch, ofwel van rechtswege. Voortijdig opzeggen is daarbij niet de bedoeling. Doe je dit wel, dan ben je schadeplichtig naar je werkgever toe.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Als je met je werkgever onderlinge afspraken kunt maken over je ontslag, dan kan van bovenstaande regels worden afgeweken. Er is dan sprake van ontslag met wederzijds goedvinden.

Dit kan bijvoorbeeld bij een tijdelijk contract, waarbij tussendoor opzeggen in principe niet is toegestaan. In het geval van wederzijds goedvinden ben je op dat moment niet schadeplichtig.

Tijdens je proeftijd

In je proeftijd is opzeggen het eenvoudigst. Er geldt geen opzegtermijn - in feite kun je op ieder moment opstappen.

Houd er rekening mee dat je werkgever binnen je proeftijd ook meer mogelijkheden heeft: waar hij je bij een vast en tijdelijk contract niet zomaar kan ontslaan, is tijdens de proeftijd geen ontslagvergunning nodig en geldt er ook geen opzegtermijn.

Ontslag op staande voet

Je werkgever kan jou op staande voet ontslaan, als werknemer kun je op staande voet ontslag nemen. In dat geval hoeft er geen opzegtermijn in acht worden gehouden.

Dit kan uiteraard niet zomaar; daar moet een dringende reden voor zijn. Bijvoorbeeld als je werkgever je mishandelt of je loon niet uit wil betalen. Die dringende reden moet tegelijk met het ontslag worden gegeven.

Lees ook: Ontslag op staande voet: direct inpakken en wegwezen

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›