IEXGeld

Dossiers

Profiel

Maak haast met die belastingvrije schenking

Je kunt deze maand nog gebruikmaken van de tijdelijk verruimde schenkingsvrijstelling - de regeling waarbij eenmalig 100.000 euro belastingvrij geschonken kan worden.

Dat geld moet dan worden gebruikt voor een eigen woning: de aanschaf, (extra) aflossing of een verbouwing, bijvoorbeeld. Je moet het geld vóór 2015 hebben ontvangen en uitgegeven (voor nieuwbouwhuizen gelden net iets andere regels).

Lees ook: Handig: meer de tijd om je nieuwbouwhuis met schenking te betalen

Problemen bij aflossen van hypotheek

De regeling stopt op 31 december, maar, zo schrijft website Wegwijs, het lukt sommige banken niet om de schenking vóór de deadline te verwerken. De problemen doen zich voor als de schenking wordt gebruikt om af te lossen op een reeds bestaande hypotheek.

Volgens Wegwijs ben je bij Aegon en Centraal Beheer zelfs al te laat als je met je gift wilt aflossen. Andere banken hanteren 15 december als uiterste datum. En dus heb je zeker niet de hele maand december nog de tijd om alles in orde te maken.

Duizenden euro's

Wegwijs maakte een infographic - zie iets verderop - waarin je kunt zien hoeveel het kost als de bank de boel niet op tijd verwerkt. Het gaat om behoorlijke bedragen, om duizenden euro's.

Na 2014 gelden weer andere regels. Dan kun je in principe uitgaan van een (eenmalige) verhoogde vrijstelling van 52.752 euro (let op: in onderstaande infographic is rekening gehouden met het huidige bedrag van 52.281 euro). Hier vind je meer informatie over schenkingen en vrijstellingen.

Lees ook: Checklist: hoeveel kan ik belastingvrij schenken?


Bron: Wegwijs.nl

Wil je nog gebruikmaken van die tijdelijk verruimde schenkingsvrijstelling van een ton, neem dan snel contact op met je bank om de mogelijkheden te bespreken. En, schrijft Vereniging Eigen Huis, vraag de bank dan ook meteen hoe je het aan moet pakken.

Lees ook: Wil je iemand geld schenken voor een eigen woning, doe het dan nu

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›